Σε μια περίοδο που οι υγειονομικοί φορείς ανά τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να αναχαιτίσουν το νέο πανδημικό κύμα, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό πληθαίνουν. Τις τελευταίες, μάλιστα, ημέρες στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα επιστημονικό έυρημα βάσει του οποίου η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer αδρανοποιεί τη μετάλλαξη Omicron που διασπείρεται με ταχύτατο ρυθμό.

Ενισχύοντας τη θέση ότι η τρίτη δόση κρίνεται, πλέον, αναγκαία, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έγραψε σε νέο σχόλιό του στο Twitter ότι «οι ενισχυτικές δόσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των απειλών που ανακύπτουν από την πανδημία. Τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα που ανακοινώσαμε χθες έδειξαν ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου αδρανοποιούν αποτελεσματικά τη μετάλλαξη Omicron σε σχέση με τις δύο δόσεις».

«Είμαστε ευγνώμονες που ο FDA ενέκρινε την επέκταση της επείγουσας χρήσης της ενισχυτικής δόσης της Pfizer για τους άνω των 16 ετών», έγραψε στη συνέχεια ο Μπουρλά στο Twitter.

Ευρήματα από αρχική εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν την Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού, ενώ η τρίτη δόση βελτίωσε σημαντικά την προστασία, αδρανοποιώντας το στέλεχος. Τα ευρήματα βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στη Νότια Αφρική στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της μετάλλαξης Omicron που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να λένε ότι πρέπει να μάθουν ακόμα περισσότερα, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Μπουρλά είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Omicron, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Pfizer αξιολογεί εάν χρειάζονται προσαρμογές στο τρέχον εμβόλιο για την παροχή καλύτερης προστασίας έναντι της παραλλαγής Οmicron ή άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή εάν θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό εμβόλιο.