Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης Covid-19 για τα παιδιά 5-11 ετών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, «η πρώτη παραλαβή εμβολίων στη χώρα μας θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου και το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου».

Ο εμβολιασμός των περίπου 750.000 παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών, θα γίνει με το εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλιο Comirnaty των Pfizer/BioNTech σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται.

Ενδεικτικά στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

«Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμόσουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς, όπως κάναμε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση για τους ενήλικες», έχει εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, κάτι που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2022.

Πως θα κλείσετε ραντεβού για το παιδί

Οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ του παιδιού, ή μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τον εμβολιασμό σε ιδιώτη παιδίατρο ο οποίος και θα φροντίσει για την καταχώριση της διαδικασίας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ηλικιακή ομάδα των 12-18 ετών που είναι σε εξέλιξη συμμετέχουν 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 500 εμβολιασμούς.

Ποια είναι η δοσολογία για τα παιδιά 5-11 ετών

Τα παιδιά 5-11 ετών θα κάνουν ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων του Comirnaty, των 10 μικρογραμμαρίων η καθεμιά, ενώ τα παιδιά 12 ετών και άνω κάνουν 30 μικρογραμμάρια ανά δόση.

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε άτομα από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας μετά την έκθεση στον κορωνοϊό, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν νοσήσει, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με Comirnaty, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης.

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες έχει το εμβόλιο 

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το Comirnaty είναι «ήπιες και συνήθεις». Ενδεικτικά οι συχνότερα αναφερόμενες είναι πυρετικά δέκατα, πόνος στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκά άλγη ή ρίγη για ένα έως δύο 24ωρα.

Γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών

Ζητούμενο για τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που γνωμοδότησαν θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών είναι η διασφάλιση της μέγιστης προστασίας τους από τη νόσηση με κορωνοϊό και από τις επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. Μόλις τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε, επικαλούμενη  έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Τhe Lancet, πως «ο κορωνοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Συνεπώς, μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων».

Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά 164.011 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας δηλαδή, από 0-17 ετών, και έχουν νοσηλευτεί μερικές εκατοντάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον τον τελευταίο μήνα οι λοιμώξεις Covid-19 αφορούσαν σε πάνω από 10.000 παιδιά, στην συντριπτική τους πλειονότητα με ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο, καταγράφονται και στη χώρα μας τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά, με θύματα ένα νεογέννητο αγόρι και τρεις έφηβες ηλικίας 14-16 χρόνων. Η 14χρονη μαθήτρια από τη Λαμία που νοσούσε ελαφρά στο σπίτι της και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες το περασμένο Σάββατο από πνευμονικό οίδημα είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη της απρόβλεπτης και άκρως επιθετικής εξέλιξης της λοίμωξης Cοvid-19.

Για τους επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» ο στόχος είναι να διεξαχθεί με απλό, γρήγορο και εύκολα τρόπο ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας και μάλιστα, σε μια δύσκολη επιχειρησιακά περίοδο που δίδεται έμφαση τόσο στον εμβολιασμό πρώτης δόσης όσο και σε εκείνον της αναμνηστικής δόσης του ενήλικου πληθυσμού. Άλλωστε όπως τόνισε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, «είναι σημαντική η θωράκιση όλων έναντι του κορωνοϊού αφενός λόγω της νέας, σαφώς πιο μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, αφετέρου διότι ο χειμώνας έχει αποδειχθεί πολύ καλός σύμμαχος της επιδημίας».

Ποια παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν και ποια όχι 

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά προτεραιότητα χρήζουν εμβολιασμού τα παιδιά 5-11 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Αντενδείκνυται ο εμβολιασμός με Comirnaty των παιδιών 5-11 ετών που έχουν γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου. Τα παιδιά με τροφικές ή άλλες αλλεργίες ή άσθμα μπορούν να εμβολιαστούν κατόπιν σχετικής αξιολόγησης από τον θεράποντα ιατρό.

Ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης Covid-19 δεν πρέπει να γίνει αν το παιδί την ημέρα του εμβολιασμού έχει πυρετό, συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον κορωνοϊό ή άλλη ενεργή λοίμωξη. Το ραντεβού θα πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες αργότερα.

Διαβάστε επίσης

«Τα παιδιά 5-11 ετών δεν εμφανίζουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Συρογιαννόπουλος

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών

Το σύνδρομο που απειλεί ένα στα επτά παιδιά με κορωνοϊό