Τουλάχιστον πέντε έγκυες ανεμβολίαστες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19 στη χωρα μας από την αρχή της πανδημίας και αρκετές έχουν νοσηλευτεί και θεραπευθεί. Η νεότερη ήταν 19χρονη αλλοδαπή και το πιο πρόσφατο θύμα του κορωνοϊού η 38χρονη Παρθένα Κουτμερίδου.

Την κρισιμότητα και την ευαλωτότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης σε σχέση με τον κορωνοϊό και την επιδημία που μαίνεται, την έχουν επισημάνει πολλές φορές οι επιστήμονες. Αυτός είναι και ο λόγος που η  Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών συστήνει επίμονα την χορήγηση  εμβολίων mRNΑ στις εγκύους, με την πρόεδρο κυρία Μαρία Θεοδωρίδου να απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις διαβεβαιώνοντας πως είναι αποτελεσματικά και απόλυτα ασφαλή τόσο για τις εγκύους όσο και για τα έμβρυα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σύμφωνα με εκπροσώπους επιστημονικών εταιριών, είναι διαφορετική. Όπως αναφέρουν στο protothema.gr, πολλοί γυναικολόγοι αποτρέπουν τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19 των εγκύων που παρακολουθούν, ενώ την ίδια στάση κρατούν ακόμη και γιατροί εμβολιαστικών κέντρων. Έχουν αναφερθεί περιστατικά που επαγγελματίες υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα σχεδόν αρνούνταν να εμβολιάσουν γυναίκες που κυοφορούν και πήγαν να κανουν το εμβόλιο.

Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των εγκύων και γενικώς των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε σχέση με τον κορωνοϊό και την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, θέτουν σε λειτουργία τα νοσοκομεία “Ελπίς” και “Αττικόν” σε συνεργασία με την Εταιρία Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Από σήμερα και κάθε μέρα, από τις 9 π.μ. εως τις 6 μ.μ., στην τηλεφωνική γραμμή 213 203 91 42, ειδικοί θα απαντούν στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις απορίες όλων των ενδιαφερόμενων επάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Nέος πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας o καθηγητής Δημήτρης Μπούμπας

Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση και στους 4 μήνες

Σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν Φλώρινα και Καστοριά