Μήνυμα στους Αμερικανούς για την μετάλλαξη «Όμικρον» έστειλε τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε ταξιδιώτες από πολλά έθνη της Νότιας Αφρικής θα επιβραδύνουν την είσοδο της παραλλαγής, αυτή «δεν μπορεί να αποτραπεί».

«Αργά ή γρήγορα, θα δούμε κρούσματα», είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι όμως αιτία πανικού».

Επανέλαβε την έκκλησή του να εμβολιαστούν οι Αμερικανοί, σαν «έναν τρόπο για να προστατευθούν» από τη λοίμωξη, ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, ώστε να είναι προετοιμασμένες να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εγκρίνουν πρόσθετα εμβόλια, που θα είναι προσαρμοσμένα στην «Όμικρον». Για τον ίδιο σκοπό, την παραγωγή προσαρμοσμένων εμβολίων, συνομιλεί και με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Τα τρέχοντα εμβόλια κατά της Covid πιστεύεται ότι παρέχουν τουλάχιστον κάποια προστασία από το μεταλλαγμένο στέλεχος και οι αναμνηστικές δόσεις «ενισχύουν σημαντικά αυτήν την προστασία», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

«Η καλύτερη προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής ή οποιασδήποτε από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι ο πλήρης ή ο ενισχυτικός εμβολιασμός» πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε ότι οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της νέας παραλλαγής.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη Σουηδία

Έφτασε στην Ισπανία η μετάλλαξη «Όμικρον», επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Μαδρίτη

Έφτασαν τα 14 τα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ολλανδία