Ραγδαία εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή «Όμικρον» που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν κρούσματα του υπερμεταδοτικού στελέχους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τη νέα παραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και αβεβαιότητα, στη Νότια Αφρική, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται αλματωδώς.

Ο Νοτιοαφρικανός ιολόγος Σαλίμ Αμντούλ Καρίμ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο φθάνοντας τις 10.000 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός, όπως υποστηρίζει.

Ο επιστήμονας προειδοποιεί ότι, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω ενώ θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας του το Δεκέμβριο.

Σχετικά με νέα παραλλαγή Ομικρον, σπεύσει να επισημάνει ότι: «Περιμέναμε μία νέα παραλλαγή- απλώς δεν ξέραμε τίποτα για το πώς και το πότε». Πρόσθεσε επίσης πως, το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο από Νοτιοαφρικανούς ειδικούς, σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολικές αντιδράσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων.

Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που τα κρούσματα της Όμικρον εξαπλώνονται ανά την υφήλιο. Όπως αναφέρει το CNN, μέχρι στιγμής, εκτός από τη Νότιο Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στις ακόλουθες χώρες της Ευρώπης: Δανία, Ολλανδία, Βρετανία (Αγγλία και Σκωτία) Τσεχία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία.

Στον υπόλοιπο κόσμο, κρούσματα της Ομικρον έχουν εντοπιστεί σε Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία.

Στην Αυστραλία, οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν την παραλλαγή «Όμικρον» για πρώτη φορά σε δύο επιβάτες στο Σίδνεϊ. Και οι δύο επιβάτες ταξίδεψαν από τη Νότιο Αφρική με πτήση της Qatar Airways μέσω Ντόχα. Άλλοι 12 επιβάτες από τη Νότιο Αφρική στην ίδια πτήση δεν βρέθηκαν θετικοί στον Covid, αλλά τέθηκαν σε καραντίνα.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «LaPresse» ένας Ιταλός που ταξίδεψε στη Μοζαμβίκη βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον. Μέλη της οικογένειάς του, βρέθηκαν επίσης θετικά.

Στη Γερμανία, η παραλλαγή της Όμικρον επιβεβαιώθηκε σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν με πτήση από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa».

Στην Ολλανδία, οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει 13 κρούσματα της «Όμικρον» μεταξύ των επιβατών που ταξίδεψαν από τη Νότιο Αφρική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε δύο κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον». Πρόκειται για επιβάτες που είχαν ταξιδέψει από τη Νότιο Αφρική.

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον.

Στο Ισραήλ, οι αρχές επέβαλαν μια σειρά έκτακτων μέτρων – όπως το κλείσιμο των συνόρων σε ξένους ταξιδιώτες – μετά τον εντοπισμό κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στις 26 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ταξιδιώτη που έφθασε από το Μαλάουι.

το Χονγκ Κονγκ, οι αρχές έχουν καταγράψει δύο επιβεβαιώμενα κρούσματα.

Στη Μποτσουάνα, οι αρχές εντόπισαν κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Στο Βέλγιο, οι αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον, τα πρώτα στην Ευρώπη.

Στην Ελβετία, το πρώτο πιθανό κρούσμα της παραλλαγής Omicron του COVID-19 εντοπίστηκε σήμερα. Το άτομο αυτό επέστρεψε στην Ελβετία από τη Νότια Αφρική πριν από περίπου μία εβδομάδα, ανέφερε στο Twitter η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Ο Καναδάς επιβεβαίωσε σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Πρόκειται για δύο άτομα που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Νιγηρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η νέα παραλλαγή εγείρει ανησυχία, κι ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν πόσο σοβαρή είναι.

Την ίδια ώρα, η Νοτιοαφρικανή γιατρός, Ανζελίκ Κέτζε, που πρώτη υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν κατ’ οίκον.

Η Δρ. Κέτζε, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, δήλωσε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σύσταση διεθνούς οργάνου για την πρόληψη, προετοιμασία και ανταπάντηση στις πανδημίες ζητά ο ΠΟΥ

Moderna για παραλλαγή «Όμικρον»: Σε 2-6 εβδομάδες τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μετάλλαξη Omicron: Ποιους προσβάλλει και πόσο μεταδοτική είναι – Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες στη Νότια Αφρική