*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Υπό το φόβο ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 είναι κατά 40% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής «Όμικρον», οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μάχη με το χρόνο για να παρασκευάσουν ένα τροποποιημένο ενέσιμο σκεύασμα που θα προστατεύει από το νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος.

Φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως οι AstraZeneca, Pfizer και Moderna υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέα εμβόλια κατά του σούπερ στελέχους που εξαπλώνεται ταχύτατα στον πλανήτη, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Tην ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα για την Όμικρον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τους επιστήμονες και τις εταιρείες . Ωστόσο, οι ειδικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι, ήδη στα εργαστήριά τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζουν την απάντησή τους στην παραλλαγή «Όμικρον».

1. Η AstraZeneca υποστηρίζει ότι «έχει αναπτύξει, σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια πλατφόρμα εμβολίων που της δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται γρήγορα σε νέες παραλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν» και «διεξάγει ήδη έρευνα σε τοποθεσίες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον».

Η εταιρεία εκτιμά ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

2. Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής σε περίπου 100 ημέρες.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer, αναμένει το αργότερο σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

3. Η Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή «Όμικρον» που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική.

Από τις αρχές του 2021, η Moderna έχει προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να προβλέψει νέες παραλλαγές «ανησυχίας» και, με βάση δημοσίευμα του Bloomberg, «αν χρειαστεί να παρασκευάσει ένα νέο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του 2022».

Η εταιρεία έχει αναπτύξει την δυνατότητα να προβαίνει σε κλινικές δοκιμές των νέων στελεχών εντός 60 με 90 ημερών εφαρμόζοντας τρεις στρατηγικές:

α. Η Moderna έχει ήδη δοκιμάσει μια αναμνηστική δόση με μεγαλύτερη δοσολογία (σ.σ. 100μg έναντι 50μg) για υγιείς ενηλίκους με την εταιρεία να ξεκινά έρευνα για να δει αν με τη μεγαλύτερη δόση, αντιμετωπίζεται καλύτερα η παραλλαγή « Όμικρον».

β. Η εταιρεία ήδη εξετάζει την αποτελεσματικότητα δυο ενισχυτικών δόσεων που έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον».

γ. Και το τρίτο ενδεχόμενο είναι να παρασκευάσει ένα νέο εμβόλιο που θα θωρακίζει τον οργανισμό από τη παραλλαγή «Όμικρον».

Τέλος, η Novavax υποστηρίζει ότι «έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας νέας ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης ακίδας που βασίζεται στη γνωστή γενετική αλληλουχία της παραλλαγής «B.1.1.529». Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η Novavax μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές εντός των επόμενων εβδομάδων».