Για τον τρόπο που ξεκίνησε η μετάλλαξη Omicron στην Μποτσουάνα μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γεράσιμος Σιούτας.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, όλα ξεκίνησαν όταν στις 7 Νοεμβρίου έφτασαν στη χώρα τέσσερις Ασιάτες διπλωμάτες και λόγω της γρήγορης διαδικασίας ελέγχων, στις 11 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Omicron. Πέρα όμως από τα τέσσερα αυτά κρούσματα, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα στην περιοχή, καθώς όπως εξήγησε «η Μποτσουάνα είναι σε έκταση σαν τη Γαλλία, με πληθυσμό 2,2 εκατ. Η έρημος είναι τεράστια και η χώρα αραιοκατοικημένη. Οπότε η μετάδοση δεν είναι εύκολη».

Ο πρόξενος επισήμανε ότι «οι διπλωμάτες ήταν εμβολιασμένοι πριν επισκεφθούν στην Μποτσουάνα, είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία τους και ήδη έχουν φύγει από τη χώρα», κατέληξε ο πρόξενος.

Ελληνική προετοιμασία για τη νέα μετάλλαξη

Επί της αρχής, «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» γνωστοποίησε από νωρίς χθες και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ άμεση κινητοποίηση αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον» σημειώθηκε και επί ελληνικού εδάφους, καθώς συνεδρίασε έκτακτα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή προέβλεψε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από την νότια Αφρική, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων από τις χώρες: Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την Ελλάδα, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ κατά την είσοδό τους θα πραγματοποιείται Rapid Test, θα επιβάλλεται καραντίνα για 10 ημέρες και επανέλεγχος όλων των ταξιδιωτών, ώστε να λήξει η καραντίνα τους, εφόσον διαθέτουν με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).

Στο ενδιάμεσο, σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR (κρούσματα του κορωνοϊού) που εντοπίσθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα προχωρούν άμεσα οι υγειονομικές αρχές, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη. Και αυτό γιατί, πρόκειται για τη «χειρότερη μετάλλαξη» από την αρχή της πανδημίας επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, δηλαδή στο μέρος εκείνο του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Covid, αριθμός διπλάσιος από τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Δέλτα.