Αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή βρίσκεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα, λόγω της απειθαρχίας των Ελλήνων να μην τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο συνεχίζοντας να καπνίζουν απερίσπαστοι με την ανοχή της Πολιτείας, φυσικά.

Σε δημοσίευμα του έγκριτου ενημερωτικού ιστότοπου για θέματα υγείας, Medical Xpress, η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα όπου «το κάπνισμα ζει και βασιλεύει, παρά τις απαγορεύσεις».

Αφορμή για το άρθρο είναι ο 38χρονος Γιώργος Μπαλαφούτης που επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπειτα από μακρά παραμονή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος διαπίστωσε μετά λύπης ότι ο αντικαπνιστικός νόμος, παρόλο που έχει ψηφιστεί δέκα χρόνια πριν, στην χώρα μας έχει μικρή ή και καθόλου εφαρμογή. Αυτό ήταν και η αφορμή για να φτιάξει την ιστοσελίδα akapnos.gr. που απαριθμεί πάνω από 400 σημεία ελεύθερα καπνού.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ο κ. Μπαλαφούτης εξηγεί ότι «μετά από τόσες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, είναι απαράδεκτο οι καπνιστές να εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά την υγεία των εγκύων γυναικών και των παιδιών. Ιδιοκτήτες εστιατορίων και κλαμπ φοβούνται μην χάσουν τους πελάτες τους και οι πολιτικοί μη χάσουν ψηφοφόρους».

Και όπως σημειώνει με νόημα, «ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 26 Μαΐου, είναι απίθανο οι αρμόδιοι φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση της τήρησης της απαγόρευσης του καπνίσματος».

Το δημοσίευμα, συμπληρώνεται από δηλώσεις Αθηναίων καταστηματαρχών που δικαιολογούν την μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι «έχει νόημα να απαγορεύεται το κάπνισμα σε ένα νοσοκομείο. Αλλά όταν βγαίνεις για να διασκεδάσεις θα πρέπει να έχεις την επιλογή να πας κάπου που μπορείς να καπνίσεις», λέει ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης μπαρ και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καπνιστών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λούβρος το 2009 που ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ίδρυσε πολιτικό κόμμα καπνιστών!

Ελλάδα, η χώρα των καπνιστών

Η Ελλάδα παραμένει το «κακό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το κάπνισμα, αφού στο 72% των αδειοδοτημένων χώρων εστίασης επιτρέπεται το κάπνισμα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2017. Εξάλλου, η χώρα μας έχει και από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών, 37%, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%.

Παύλος Πολάκης: «Θα το κόψω όποτε θέλω εγώ»

Φυσικά από το διεθνές ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στον «αψύ Κρητικό» αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη που σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, Vytenis Andriukaitis (όταν ο τελευταίος κλήθηκε να σχολιάσει φωτογραφία του κ. Πολάκη να καπνίζει εντός του υπουργείου Υγείας λέγοντας «είναι ντροπή») έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Θα το κόψω όποτε θέλω εγώ. ΟΚ, φίλε;»!

Ελλιπής αστυνόμευση και επιβολή προστίμων

Και το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι ενώ ο ελληνικός αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου 50-500 ευρώ στον καπνιστή και 500-1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του χώρου εστίασης/ψυχαγωγίας σε περίπτωση παράβασης, ελάχιστες είναι οι καταγγελίες που γίνονται στις αρχές.

«Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να πάρουν το ρίσκο και να μην τηρήσουν τον νόμο», παρά να χάσουν πελατεία, παραδέχεται ο Γιώργος Καββαθάς, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Κι ενώ, ως χώρα τα έχουμε πάει καλά ως προς την απαγόρευση διαφήμισης των καπνικών προϊόντων, ο κ. Καββαθάς λέει ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, περιλαμβανομένων και αυτών με επίκεντρο τα σχολεία.