Στον ορισμό 5μελούς Επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα των νοσοκομείων για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων για την Covid-19 προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr, η Επιτροπή θα απαρτίζεται από τους:

 Στυλιανό Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

 Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας,

– Αθανάσιο Σκουτέλη, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του «ΥΓΕΙΑ»

 Ελευθέριο Θηραίο, Διευθυντή Κέντρου Υγείας Βάρης και Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

– Αναστασία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η διαδικασία για τη χορήγηση των μονοκλωνικών

Η 5μελης ειδική Επιτροπή θα εξετάζει τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι θεράποντες ιατροί και θα αποφαίνονται εντός 24 ωρών για το αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, οι θεράποντες ιατροί θα επικοινωνούν με τον ασθενή και θα τον καλούν στο νοσοκομείο για την χορήγηση. Η θεραπεία δίδεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό PCR τεστ), καθώς από τις κλινικές μελέτες έχει επιδείξει 70% αποτελεσματικότητα στη μείωση του ιικού φορτίου και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Το σκεύασμα δεν είναι συνταγογραφούμενο και χορηγείται μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση, με έγχυση – διαδικασία που κατ’ εκτίμηση διαρκεί περίπου μία ώρα- σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, το στάδιο της νόσησης και η συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς θα συνεκτιμώνται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να αποφασίζεται εάν ο ασθενής μετά την έγχυση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με συγκεκριμένες οδηγίες ή θα χρήζει περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης στο νοσοκομείο.

Ποιοι ασθενείς θεωρούνται κατάλληλοι για τη λήψη της θεραπείας

Στην Ελλάδα, οι επιστημονικές ενδείξεις έχουν ήδη καθοριστεί από υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για τη λήψη της καινοτόμου θεραπείας για τη λοίμωξη covid-19 είναι:

α) όσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι,

β) όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη covid-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα και

γ) οι έγκυοι που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης αλλά και των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την επικινδυνότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο όταν μολυνθούν από κορωνοϊό.

Ωστόσο, έχει ζητηθεί και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ως προς την προτεραιοποίηση των ασθενών, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η παράμετρος – της περιορισμένης διαθεσιμότητας- επιδρά στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων σε όλες τις χώρες σχετικά με την προτεραιοποίηση των ασθενών με covid-19.

Όπως όλα τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα συνοδεύονται από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετός, ρίγη, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή, κνησμός (φαγούρα), ερύθημα στο σημείο της έγχυσης.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στα νοσοκομεία τα μονοκλωνικά, ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα η χορήγησή τους

Με κριτήρια η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία, λέει ο Μανωλόπουλος

Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλιώς θα έχουμε εκατόμβη νεκρών, λέει ο Καπραβέλος