Με σφοδρότητα πλήττει την Ευρώπη το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προκαλώντας χιλιάδες θύματα καθημερινά, αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες χώρες, μετά την αδυναμία ακόμη και των πιο οργανωμένων συστημάτων υγείας, όπως αυτό της Γερμανίας, να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο των νοσηλειών.

Την γενικευμένη, ευρωπαϊκή ανησυχία για την έκβαση του τέταρτου κύματος στην Γηραιά Ήπειρο εντείνει και η εφιαλτική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός θα προσθέσει 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

25 χώρες σε ακραία πίεση

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», τη στιγμή που 1,5 εκατομμύριο ευρωπαίοι πολίτες έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, λόγω της πανδημίας.

Ερμηνεύοντας το «μαύρο» ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει την ακραία κατάσταση στην μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στην ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και στη χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις» υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο+», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τις επιστημονικές προβλέψεις, ωστόσο, ξεπερνά ήδη η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς οι σκηνές που εκτυλίσσονται μεταξύ γειτονικών κρατών στον ευρωπαϊκό βορρά με διακομιδές ασθενών εκατέρωθεν (όπως από την Ολλανδία προς τη Γερμανία), έχουν φέρει την ευρωπαϊκή ηγεσία στο «σημείο μηδέν», με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κηρύσσει χθες από το Στρασβούργο, «σταυροφορία» για τον εμβολιασμό.

«Κύρια προτεραιότητα» ο εμβολιασμός

Μιλώντας από την Αλσατία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. φον ντερ Λάιεν έθεσε ως «κύρια προτεραιότητα» της ΕΕ τον εμβολιασμό, επισημαίνοντας ότι πανευρωπαϊκά οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία καλύπτονται κυρίως από μη εμβολιασμένους. «Αν κοιτάξουμε τις νοσηλείες και τους θανάτους, βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, διαπιστώνοντας την ίδια ώρα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία κυμαίνονται από 29% έως 92%.

1.600 νεκροί την μέρα

Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε – απευθυνόμενη στους ευρωπαίους πολίτες ότι «πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους εξηγήσουμε, σε κάθε χωριό και σε κάθε χώρα να πείσουμε τους ανθρώπους και να τους ωθήσουμε να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους», δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχανε πέρυσι καθημερινά 1.600 ανθρώπους εξαιτίας της πανδημίας. «Ας προχωρήσουν όλοι προς τον πλήρη εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η μόνη ουσιαστική προστασία που έχουμε, αλλά είναι απαραίτητο να τηρηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, οι αποστάσεις, η μάσκα, και οι λοιποί κανόνες υγιεινής», κατέληξε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Χάος στη Γερμανία

Το πολιτικό κενό μετά την «αποστρατεία» της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ φαίνεται πως συνετέλεσε στην κατάσταση που βιώνει η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, μολονότι η κ. Μέρκελ είχε τοποθετήσει έγκαιρα τον κορωνοϊό ανάμεσα στις μεγαλύτερες κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστεί στην διάρκεια της καριέρας της. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο, για τη Γερμανία είναι εξόχως ανησυχητικά, ενώ σε συνδυασμό με τα μέτρια ποσοστά εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, δικαιώνουν την πρόβλεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου για την «χειρότερη κατάσταση», στην οποία βρίσκεται η χώρα της, σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

Με νωπή τη δήλωση του Υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ότι οι Γερμανοί πολίτες ή θα εμβολιαστούν ή θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του φετινού χειμώνα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η συνάντηση του/της Καγκελάριου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς, για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, το οποίο για μερίδα Γερμανών σχολιαστών αποτελεί κιόλας μονόδρομο. Στην κατεύθυνση αυτή, με κοινό άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung , οι Πρωθυπουργοί της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ζέντερ και Κρέτσμαν, από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και τους Πράσινους αντίστοιχα επισημαίνουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πως «η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, αντίθετα αποτελεί προϋπόθεση να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας».

«Καρφιά» από το Bloomberg

Την ελλιπή προετοιμασία επί γερμανικού εδάφους για το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναδεικνύει και δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, με τίτλο «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορωνοϊό ανεξέλεγκτο», όπου περιγράφεται η αγνόηση των συστάσεων της Άνγκελα Μέρκελ προς το διάδοχό της, Σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σόλτς ως προς τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Σε μια ένδειξη πυγμής, ο προοριζόμενος για Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς φέρεται μάλιστα να συνέστησε στα στελέχη του κόμματός του που μετέχουν ως ηγέτες κρατιδίων στις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ να απορρίψουν μια συνάντηση εργασίας ειδικά για την πανδημία, πληροφορία που ο Εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελάριου αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει.

Με αυτά τα δεδομένα, τη λήψη μέτρων επείγοντα χαρακτήρα εισηγείται το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», δηλαδή καθολικό lockdown άμεσα. «Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν» εξήγησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, προειδοποιώντας πως ο Κανόνας 2G (πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες) δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον όγκο των ασθενών, όταν ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών στη Γερμανία ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια.

Ισχυρότερα αντανακλαστικά επιδεικνύει, ωστόσο, η γερμανική κοινή γνώμη, η οποία τάσσεται υπέρ μιας λύσης «τύπου Αυστρίας», δηλαδή αυτής του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του Der Spiegel, το 72% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 20%, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται σε 4%.

«Κληρώνει» η Αυστρία

Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστρία, που τελεί από τις αρχές της εβδομάδας σε καθεστώς καθολικού lockdown, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ξεκινά από την 1η Φλεβάρη, ενώ οι αρνητές του εμβολίου θα έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα έως και ποινή φυλάκισης.

Στο ενδιάμεσο, με κάθε τρόπο επιχειρούν οι αυστριακοί ταγοί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, σε σημείο που αυστριακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός («ORF») να κληρώνει αυτοκίνητα και σπίτια μόνο για εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν. Η καμπάνια φαίνεται πως φέρνει ήδη αποτέλεσμα, όταν η χώρα διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη, φτάνοντας μετά βίας το 65%.

Εκτός από την Αυστρία, σε καθεστώς lockdown, αλλά μερικού τύπου τελεί και η Ολλανδία, η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των ασθενών, προχωρώντας σε διακομιδές προς τη Γερμανία. Ο πυρήνας των περιορισμών στην Ολλανδία αφορά στη διακοπή λειτουργίας της εστίασης στις 8 το βράδυ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Λουκέτο στις Βρυξέλλες

Στο γειτονικό Βέλγιο, το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες, μετά από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων. Η αναστολή της παραγωγής, σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, θα διαρκέσει για μία εβδομάδα, αφού δώδεκα εργάτες του εργοστασίου διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, σε απομόνωση τέθηκε και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο οποίος αναμένεται σήμερα να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, όπως και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι συμμετείχαν στη γαλλοβελγική σύνοδο με αντικείμενο την ασφάλεια, μετά τη διαπίστωση ότι ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αμέσως μετά την επιστροφή του στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τις ανάγκες της ίδιας Συνόδου.

Νοτιότερα, σε τροχιά νέων μέτρων κινείται και η Ισπανία, με πρώτη υποψήφια περιφέρεια εφαρμογής τους αυτήν της Καταλονίας, όπου εξετάζεται η επιβολή επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και στάδια. Αντίστοιχους περιορισμούς εξετάζουν και οι υπόλοιπες, μεγάλες ισπανικές περιφέρειες, ενώ το εθνικό ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 79% του πληθυσμού. Στο ίδιο πλαίσιο, ελεύθερη είσοδο μόνο με πιστοποιητικό Covid στα εστιατόρια και τα κλαμπ προετοιμάζει η Ναβάρα ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ ένα βήμα πριν την κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης είναι η Χώρα των Βάσκων, λόγω της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία.

«Σούπερ πάσο» στην Ιταλία

Θέμα ωρών αποτελεί, ταυτόχρονα, για την Ιταλία η έγκριση του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένων» διάρκειας εννέα μηνών από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Ντράγκι, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων πολιτών σε όλους τους κλειστούς χώρους. Στον αντίποδα, οι ανεμβολίαστοι Ιταλοί πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό τεστ μόνο στο χώρο εργασίας τους, ενώ μελετάται και η μείωση της διάρκειας ισχύος των διαγνωστικών τεστ, ώστε τα rapid test να ισχύουν μόνο 24 ώρες και τα μοριακά για 48 ώρες.

Παράλληλα, η τρίτη δόση των εμβολίων θα καταστεί, κατά πληροφορίες, υποχρεωτική για τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, καθώς μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.047 κρούσματα και 83 νέοι θάνατοι. Ακόμη, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 560, με την πληρότητα των ΜΕΘ να υπολογίζεται στο 6% και των απλών νοσοκομειακών κλινών στο 8%.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Εφιαλτικό σενάριο για 11.000 κρούσματα έως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Τζανάκη

Σε πίεση το ΕΣΥ με πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα -Ποιες περιοχές τρομάζουν τους ειδικούς