Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ευρώπη, με τους ανεμβολίαστους να επιβραδύνουν τον βηματισμό προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση.  Κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου καταρτίζουν ειδικά σχέδια για την αναχαίτιση διασποράς του κορωνοϊού, τη στιγμή που δοκιμάζεται η αντοχή των συστημάτων υγείας και τα κρούσματα ακολουθούν στις περισσότερες χώρες εκθεστική αύξηση.

Μετά το πλάνο έκτακτης ανάγκης που θέσπισαν Ολλανδία και Αυστρία, με την πρώτη χώρα να επιβάλλει μερικό lockdown και τη δεύτερη καθολική καραντίνα για τους ανεμβολίαστους, η Γερμανία προσπαθεί να προωθήσει ειδικούς περιορισμούς που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αποκλιμάκωση της νόσου Covid-19.  Παράλληλα Τσεχία, Εσθονία και Ισπανία αυστηροποιούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τους βασικούς διαπραγματευτές των κομμάτων που συνομιλούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης δέχθηκε νωρίτερα απόψε εκτάκτως η Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα BILD, η καγκελάριος συνάντησε τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD), του δύο Προέδρους των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) τον αρχηγό Κρίστιαν Λίντνερ και τον Γενικό Γραμματέα Μάρκο Μπούσμαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά δεν έχουν για την ώρα γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μήνυμα της Φον Ντερ Λάιεν

Για «πανδημία ανεμβολίαστων», έκανε λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία καλύπτονται κυρίως από μη εμβολιασμένους. «Αν κοιτάξουμε τις νοσηλείες και τους θανάτους, βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με πανδημία των ανεμβολίαστων», ανέφερε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα στην ΕΕ είναι να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι.

Υπογράμμισε, επίσης, τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών στα ποσοστά εμβολιασμού από 29% ως 92%. «Πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους εξηγήσουμε, σε κάθε χωριό και σε κάθε χώρα να πείσουμε τους ανθρώπους και να τους ωθήσουμε να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Για την τρίτη δόση

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ έχανε πέρυσι καθημερινά 1.600 ανθρώπους λόγω του κορωνοϊού. «Είναι μεγάλη ένδειξη αλληλεγγύης να εμβολιαστούμε για να βοηθήσουμε όλους να μείνουν στη ζωή», είπε.

Όσον αφορά την αναμνηστική δόση, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/Biontech, η οποία επαρκεί όχι μόνο για την 3η δόση για ενήλικες, αλλά και για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

«Ας προχωρήσουν όλοι προς τον πλήρη εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η μόνη ουσιαστική προστασία που έχουμε, αλλά είναι απαραίτητο να τηρηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, οι αποστάσεις, η μάσκα, και οι λοιποί κανόνες υγιεινής», τόνισε.