Το απρόβλεπτο της πανδημίας διαψεύδει τα μοντέλα των ειδικών, όχι όμως προς θετικότερες εξελίξεις. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που αναμένονταν να «σπάσουν» το φράγμα των 600 στο τέλος του μήνα, ανήλθαν σήμερα στους 608, από 590 χθες. Η πορεία του σκληρού επιδημιολογικού δείκτη προβλέπεται μάλλον δυσοίωνη, εφόσον ληφθεί υπ’ όψιν η αύξηση κατά 10% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.
Στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πλην του μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους (82,73%) και νέων κρουσμάτων (7.287), αναγράφεται ένα επώδυνο ρεκόρ. Όπως αποκάλυψε η ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, 112 συνολικά ασθενείς καταγράφηκαν ότι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε αρχικά, ήταν 105.
Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 4.500 ασθενείς με σοβαρή COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους 1.000 εξ αυτών σε Μονάδες. Η πληρότητα συνεχώς αυξάνεται και σήμερα υπολογίζεται στο 93,07% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 62,58% για τις απλές κλίνες, με τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών να υπερβαίνουν σημαντικά τα εξιτήρια (391 έναντι 118 το τελευταίο 24ωρο).
Το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό όπλο στη μάχη με τον ιό, ώστε να μην αναβιώσουν οι θλιβερές εικόνες του περσινού χειμώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό και διπλάσιο για νοσηλεία, ενώ οι πιθανότητες να καταλήξουν είναι επτά φορές περισσότερες.
Πρωτοστατούν οι ηλικιωμένοι στον εμβολιασμό τρίτης δόσης
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το εμβολιαστικό μέτωπο αναφορικά με την ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων και την ενίσχυση της προστασίας τους από τον κορωνοϊό με την τρίτη δόση εμβολίου. Τα ποσοστά ραντεβού και χορήγησης ενισχυτικής δόσης ανά ηλικιακή ομάδα δικαιούχων που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι υψηλότερα του 70% για τις ηλικίες 70 ετών και άνω και ειδικότερα 71,7% για τους 70-74, 77,5% για τους 75-79 και 75,6% για τους 80-84.
Στον αντίποδα, μικρό παραμένει το ποσοστό των 85 ετών και άνω (65,3%) αλλά και των νεότερων ηλικιών, κάτω από το 52% για τους ενήλικες 18-64 ετών. Η άγνοια κινδύνου αλλά και των στατιστικών δεδομένων, όπως ότι σήμερα αποτελούν το 48,3% των διασωληνωμένων ασθενών, ενδεχομένως να εξηγούν τη φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών τρίτης δόσης στους νεότερους, που έπρεπε να έχουν θωρακιστεί λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω μειωμένης ανοσίας με την πάροδο των μηνών.
Η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε σημαντικά στοιχεία για τα οφέλη της τρίτης δόσης. Πρόσφατη μελέτη της Pfizer έδειξε ότι μόλις 6 από τους 5.000 πλήρως εμβολιασμένους και με τρίτη δόση νόσησαν από κορωνοϊό, όταν στην ισάριθμη ομάδα πλήρως εμβολιασμών χωρίς ενισχυτική δόση νόσησαν 123. Η έρευνα διαπίστωσε τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια και αναλογία περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας 2/1.000.000. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων εκτοξεύεται εντός 1-3 ημερών.
Η επιχείρηση για την τρίτη δόση στα νησιά ενισχύεται με τους «καταδρομικούς» εμβολιασμούς σε μέρη όπου απουσιάζουν υγειονομικές δομές. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους ενήλικες άνω των 18 ετών του γενικού πληθυσμού, η οποία:
– θα είναι διαθέσιμη στους 6 μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό με AstraZeneca ή εμβόλιο mRNA και θα γίνεται με εμβόλιο mRNA (1 δόση Pfizer, μισή Moderna)
– στους 2 μήνες για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson&Johnson και θα γίνεται με το ίδιο εμβόλιο ή mRNA (κατά την παραπάνω δοσολογία).
– δεν θα διατίθεται σε όσους έκαναν πρώτη δόση με mRNA και ολοκλήρωσαν με Johnson&Johnson.
Τέλος, έως αύριο το βράδυ θα έχουν αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr οι υποπεριπτώσεις εμβολιασμού με τρίτη δόση για όσους έχουν νοσήσει με COVID-19.
Η φυσική νόσηση δεν επαρκεί
Προστασία από τον κορωνοϊό μέσω της φυσικής νόσησης θα αποκτήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, όπως μαρτυρά και σήμερα η έκθεση του ΕΟΔΥ με τα 1.711 νέα κρούσματα στην Αττική, τα 1.149 στη Θεσσαλονίκη, τα 253 στην Αχαΐα, τα 163 στην Αιτωλοακαρνανία, τα 191 στο Ηράκλειο, τα 255 στη Λάρισα και τα 200 στη Μαγνησία να αποτελούν ενδεικτικά νούμερα της μεγάλης διασποράς.
Ωστόσο, η προστασία αυτή εξασθενεί συν τω χρόνω και αφήνει έκθετους στον κίνδυνο επαναλοίμωξης όσους νόσησαν με κορωνοϊό και δεν θωρακίστηκαν με το εμβόλιο, επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία προδημοσιευμένης μελέτης στο BMJ, μετά από 12 μήνες η ανοσία καθίσταται ελλιπής τόσο σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων (κυτταρική) όσο και αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού (χυμική), με τις μεταλλάξεις να επιταχύνουν την έκπτωσή της.
Ο αριθμός πολιτών που αποφασίζουν να εμβολιαστούν παρουσιάζει αύξηση, με 16.075 σήμερα να λαμβάνουν την πρώτη δόση και τα αντίστοιχα ραντεβού να κυμαίνονται 20.000 ημερησίως, ρυθμός που πρέπει να διατηρηθεί όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους. Την τελευταία εβδομάδα, προγραμματίστηκαν 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης.
Τέλος, 6.521.660 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού και 48.669 σήμερα έλαβαν την αναμνηστική δόση.