Στην κρίσιμη καμπή της σταθεροποίησης της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται -για μια ακόμη φορά- η χώρα μας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με… κομμένη την ανάσα τους δείκτες και να ελπίζουν πως σύντομα θα αποτυπωθεί και η ύφεση. Αγωνία κυριαρχεί και αναφορικά με την καλή προς το παρόν εικόνα των εμβολιασμών -τις τελευταίες δύο εβδομάδες κινούνται σταθερά ανοδικά τα ραντεβού στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης και στους αναμνηστικούς- καθώς από αυτήν κρίνεται πόσο γρήγορα θα ελεγχθεί η επιδημία στην κοινότητα και πότε θα επιστρέψει στην κανονικότητα το σύστημα υγείας που πλέον σηκώνει το μεγάλο βάρος της νοσηλείας, κυρίως ανεμβολίαστων πολιτών.
«Όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί» επισήμανε κατά το χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Δανίας όπου τα κρούσματα κορωνοιού κινούνται αυξητικά αλλά χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν γεμίζουν ασθενείς ούτε καταγράφονται μεγάλες απώλειες.
Στα νοσοκομεία της χώρας μας χθες το βράδυ νοσηλεύονταν περισσότεροι από 4.100 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, από τους οποίους οι 945 σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Επίσης, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερες από 550 νέες εισαγωγές ασθενών.
«Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση» τόνιζε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό των επιστημόνων για αυτό το κύμα της επιδημίας, κύμα ανεμβολίαστων.
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Αναφερόμενος και πάλι στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός και στην εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτύχει γενικά αλλά και ειδικά στον πληθυσμό των ηλικιωμένων της τόνισε πως «αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας, οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες». Συνεπώς με δεδομένο ότι χθες στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιλαμβάνονταν 556 διασωληνωμένοι, υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, έως και 95% αντί για το 81% που είναι σήμερα στους ηλικιωμένους πολίτες της χώρας μας θα μεταφραζόταν σε 111 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και σε τεράστια εξοικονόμηση κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες όλων των ασθενών, δυνάμεων και αντοχής για τους επαγγελματίες υγείας, πόρων για το σύστημα υγείας, και φυσικά περιορισμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.
«Σε αυτά τα δεδομένα κρύβεται και η αλήθεια για την πίεση στο Σύστημα Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους υγειονομικούς εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου «οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Γι’ αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε» υπογράμμισε.
Στην παρούσα φάση και για την αντιμετώπιση του κύματος των ασθενών που κατευθύνεται προς τα νοσοκομεία, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και παράλληλα αξιοποιούνται ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στις περιοχές μεγάλης πίεσης του συστήματος υγείας επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, πρόκειται να επιστρατευτούν για τις ανάγκες της επιδημίας περί τους 151 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κλινικές covid.
Θωράκιση μέσω των εμβολιασμών
Έως χθες το βράδυ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ανέρχονταν σε 6.493.402. Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, γεγονός που γεννά ελπίδα για ενίσχυση του τείχους ανοσίας κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «575.000 πολίτες άνω των 60 χρόνων παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα».
Προκειμένου, λοιπόν, να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ζωές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους περίπου 570.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν απροστάτευτοι να κλείσουν άμεσα το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση, αλλά και το 1,5 εκατομμύριο άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που συμπλήρωσαν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων, που σκοπό έχουν να πείσουν όσους διστάζουν να εμβολιαστούν να αλλάξουν άποψη. Συγκεκριμένα:
– Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Σημειώνεται ότι για να εισέλθουν στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
– Λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών επτά μήνες από την έκδοσή του.
– Επέκταση κυλιόμενου ωραρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού και του πρόσθετου φόρτου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
– Πιο εντατικοί έλεγχοι.
– Περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.