Την αντίθεσή της στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών εκφράζει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, πρόεδρος της οποίας είναι η κυρία Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Μεταξύ άλλων, οι πνευμονολόγοι υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της επιστράτευσης αποδείχθηκε στην ουσία αναποτελεσματικό την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε, αφήνοντας αιχμές για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με έκπληξη λάβαμε γνώση της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών συναδέλφων Πνευμονολόγων-Φυματιολόγων και την άμεση ένταξή τους στις δομές υγείας στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για δεύτερη φορά, μόλις εννέα μήνες από την προηγούμενη.
Η ΕΠΝΕΛ είναι αντίθετη με την πρακτική της επίταξης, η οποία, όπως και την προηγούμενη φορά, κρίνουμε ότι στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έφερε τους συναδέλφους σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τους ασθενείς με Covid-19 την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του εξειδικευμένου Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου στην κοινότητα.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας είναι «επιταγμένη» σε όλη την επικράτεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ενώ οι Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι ουδέποτε αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά του κορονοϊού́, με οποιοδήποτε κόστος, μη διστάζοντας να συστρατευτούν με τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, σε οποιαδήποτε δομή υγείας, προσφέροντας τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επιπρόσθετα, είναι πεποίθηση μας ότι η χάραξη μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, με ορθή αξιοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των υλικών πόρων δε δύναται να πραγματοποιείται σπασμωδικά μέσω επαναλαμβανόμενων επιτάξεων, αλλά μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων αποφάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής:
– άμεση πρόσληψη πολύ μεγαλύτερου αριθμού Πνευμονολόγων σε διορισμούς μόνιμων θέσεων σε πνευμονολογικά τμήματα ανά την επικράτεια, με κύριο γνώμονα την ενίσχυση των επιφορτισμένων τμημάτων με νέους καταρτισμένους επιστήμονες.
– επιτάχυνση όλων των διορισμών συναδέλφων που βρίσκονται εν αναμονή για έναρξη μέρους ή ολόκληρης της ειδικότητας στον παθολογικό τομέα.
– διεύρυνση της δεξαμενής των ειδικευμένων ιατρών που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα σε ΜΕΘ Covid-19 με συναδελφους άλλων ειδικοτήτων, όπως Καρδιολόγους, Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους, που έλαβαν την εξειδίκευση της Εντατικολογίας εντός τριετίας, παρέχοντάς τους αυξημένη μοριοδότηση σε επόμενες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.
– μετακίνηση και ορθολογιστική κατανομή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα συναφών ειδικοτήτων.
– ακριβής καθορισμός των εργασιακών υποχρεώσεων, του καθηκοντολογίου καθώς και δυνατότητα ευέλικτου εργασιακού ωραρίου.
– πλήρης διαφάνεια των κριτηρίων επίταξης των υπηρεσιών των ιδιωτών συναδέλφων με καθορισμό ακριβούς χρονικού διαστήματος της προσφοράς τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
– ισότιμη κάλυψη αστικής και νομικής ευθύνης από τις διατάξεις που ισχύουν και για τους ιατρούς του ΕΣΥ».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Ξεκινά η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών – Δείτε το ΦΕΚ
Μόνο εμβολιασμένοι και κάτοχοι αρνητικού τεστ σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς στη Γερμανία
Διάγγελμα – συναγερμός για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου από Μητσοτάκη