*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Δραματική είναι η κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Γερμανίας που έχουν γεμίσει από ασθενείς με Covid, την ώρα που η Ιατρική Ένωση της χώρας κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες κλινικές εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα.

Στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, «ήδη πραγματοποιούνται μεταφορές ασθενών σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση της λειτουργικότητας των κλινικών», όπως αναφέρουν οι εφημερίδες του μιντιακού γερμανικού ομίλου «Funke Mediengruppe». «Στο βορρά υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ, στο νότο όμως έχει εξαντληθεί πρακτικά», όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Με τον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων να σημειώνει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας όπως και οι πολιτικοί προσανατολίζονται στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε σήμερα ότι ανά 100.000 κατοίκους, τα κρούσματα την εβδομάδα αυτή ανήλθαν σε 303. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 289 ενώ τον προηγούμενο μήνα μόλις 68,7. Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 23.607 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα. Σχεδόν το 1/3 των νέων κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η κατάσταση είναι απειλητική», αναφέρει η επικεφαλής του Συμβουλίου Δεοντολογίας, Αλένα Μπουίξ, θεωρεί ωστόσο, απίθανο το lockdown για τους ανεμβολίαστους, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n-tv. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Υγείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων κάνουν έκκληση στα τρία κόμματα που διεξάγουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου η νέα κυβέρνηση στη μετά Μέρκελ εποχή να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης. «Ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους, όπως στην Αυστρία, είναι απίθανο στη Γερμανία. Η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια μέτρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως αναφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς είναι να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί.

Στην Αυστρία, σχεδόν δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστοι εισέρχονται σήμερα σε εθνικό lockdown με τις υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να τιθασεύσουν την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Αρχικά, το lockdown θα διαρκέσει 10 ημέρες. Πλέον, οι ανεμβολίαστοι καλούνται να μείνουν σπίτι, με εξαίρεση πολύ περιορισμένους λόγους (για να μεταβούν στην εργασία τους, να ψωνίσουν είδη βασικής ανάγκης και να γυμναστούν). Η τήρηση των κανόνων θα επιτηρείται από αστυνομικούς που θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε όσους βρίσκονται έξω.

Οι ανεμβολίαστοι είχαν ήδη αποκλειστεί από χώρους διασκέδασης, εστιατόρια, κομμωτήρια και άλλα μέρη της δημόσιας ζωής στην Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μέτρο ισχύει για όσους είναι άνω των 12 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Στην Αυστρία είναι πλήρως εμβολιασμένο περίπου το 65% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη. Οι ανεμβολίαστοι που θα παραβιάζουν το lockdown θα κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ. Όσοι αρνούνται τον έλεγχο από τις αρχές, κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.450 ευρώ.

Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown τριών εβδομάδων με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε τηλεοπτική του ομιλία, να δίνει εντολή σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και μη βασικούς λιανοπωλητές να κλείνουν νωρίς και να τηρούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής απόστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 84% των Ολλανδών ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ωστόσο, το ποσοστό εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερο σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στη Λετονία, για παράδειγμα, όπου μόλις το 59% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι αρχές επέβαλαν εκ νέου lockdown. Στους ανεμβολίαστους βουλευτές έχει απαγορευτεί να ψηφίζουν νόμους και να συμμετέχουν σε συζητήσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Στη Ρωσία, μόνο το 35% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου «Our World In Data». Λίγο πριν την εκπνοή του Οκτωβρίου, η Μόσχα έκλεισε καταστήματα, εστιατόρια και σχολεία προχωρώντας σε μερικό lockdown ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν άδεια εννέα ημερών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων.