Η Αυστρία απέχει λίγες μέρες από το να θέσει σε lockdown εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, καθώς ο αριθμός ημερήσιων λοιμώξεων κινείται σε επίπεδο ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται ολοένα, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία. Η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, εκτός από το μικρό Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι απέναντι στους εμβολιασμούς κατά της νόσου, μια τάση που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ένα κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επιβολής μέτρων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, μόλις το 30% των κλινών ΜΕΘ γεμίσει με ασθενείς με Covid-19, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα τεθούν σε lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Το τρέχον επίπεδο είναι 20% και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, απέχουμε πράγματι λίγες μέρες μέχρι να επιβληθεί το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία είναι «ντροπιαστικά χαμηλό».

Η υπό την ηγεσία των συντηρητικών κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια.

«Ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στα τρία πανεθνικά lockdown που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων στην Αυστρία σημειώνεται σε μια περίοδο που τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ήπειρο, αντιμετωπίζουν μερικούς από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν ημερήσιους αριθμούς θανάτων στον κόσμο.

Ολλανδοί ειδικοί συνέστησαν σήμερα ένα μερικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, το οποίο θα αποτελέσει αν εφαρμοστεί το πρώτο σε χώρα της δυτικής Ευρώπης από τότε που τα εμβόλια διατέθηκαν ευρέως, ενώ άλλες χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους. Η Αυστρία, αντίθετα, θέλει να αποφύγει την επιβολή επιπλέον περιορισμών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μετά την ανακοίνωση του Σάλενμπεργκ, ο συντηρητικός κυβερνήτης της επαρχίας της Άνω Αυστρίας, προπύργιο του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους τη Δευτέρα.

Θα επιβληθεί «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει νομική έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και/ή δημιουργεί τη νομική βάση για αυτό», είπε ο κυβερνήτης Τόμας Στέλζερ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην επαρχία του είναι «δραματική».