Το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, άφησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε σχεδόν 7.000.

Μιλώντας στο Mega για τη φιλοσοφία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι αποσκοπεί στο να κάνουν όλοι εργαζόμενοι και μη δύο rapid tests την εβδομάδα, για να ελεγχθεί η πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νέα μέτρα αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τήρηση των μέτρων που ισχύουν και να κάνει παράλληλα το βήμα προς τον εμβολιασμό» σημείωσε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε όλους τους χώρους. «Θα ήταν μια καλή απόφαση, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές. Αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε και από μόνοι μας», τόνισε.

Πού θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς rapid test οι ανεμβολίαστοι 

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσουν από το Σάββατο. Διπλασιάζονται επίσης τα πρόστιμα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, θα εισέρχονται μόνο με PCR ή rapid test σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα.

Πού θα κινούνται ελεύθερα και χωρίς την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ; Μόνο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε φαρμακεία και σε εκκλησίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, μέσω των νέων μέτρων, να αυξήσει τους εμβολιασμούς.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους: 

-Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

-Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

-Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

-Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

-Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 7.000 σήμερα τα κρούσματα

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid

Κορωνοϊός: Γιατί το χάπι της Pfizer μπορεί να «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»