*γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Κανείς δεν έχει κάποια μαγική συνταγή», αλλά «είμαι πολύ ενοχλημένος, όταν ακούω από κάποιους ότι δήθεν έχουμε ρίξει ”λευκή πετσέτα”», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Καμία άλλη χώρα δεν είχε πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες για τον λόγο ότι από ένα σημείο και πέρα, δυστυχώς, χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους το οποίο είναι  πάρα – πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων Ράνιας Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. «Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, ως εκ τούτου, πολιτική της κυβέρνησης «παραμένει να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς».

Διότι, όπως είπε επικαλούμενος τις σχετικές μετρήσεις, φαίνεται ότι περίπου οι άλλοι μισοί από τους ανεμβολίαστους δεν πρόκειται να πειστούν και να κάνουν το βήμα προς τον εμβολιασμό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση εκείνων που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 κάθε μέρα που κάνουν την πρώτη δόση. Εάν φτάναμε τους 20.000 θα είχαμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα», συνέχισε. Και απευθυνόμενος ειδικά στους συμπολίτες μας άνω των 60 έκανε έκκληση «να κάνουν το βήμα ή εν πάση περιπτώσει, αν είναι  αποφασισμένοι να μην το  κάνουν, να προσέχουν πάρα-πάρα πολύ».

Όπως είπε, ο ιός κυκλοφορεί και χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. «Είναι 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος άνθρωπος κάποιας ηλικίας από κορωνοϊό αν είναι ανεμβολίαστος σε σχέση με το να συμβεί αυτό σ’ έναν εμβολιασμένο», τόνισε. «Οι Εντατικές μας είναι σήμερα γεμάτες ανεμβολίαστους. Νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Μία έγκυος γυναίκα, γεννήθηκε το παιδί της και πέθανε η ίδια ανεμβολίαστη. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα παραπάνω επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι πραγματικά κινδυνεύουν από αυτό».

«Πολιτικοποίηση» η επιμονή για τις εκκλησίες

Απαντώντας σε ερωτήματα για την εξαίρεση που δόθηκε στην είσοδο στους χώρους θρησκευτικής λατρείας χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί», είπε δηκτικά.

«Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε», συνέχισε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος να το εφαρμόσουμε αυτό, δεν θα ήμουν αρνητικός…».

ranias

Αντέχει το ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το Σύστημα Υγείας έχει ακόμη αντοχές, καθώς το κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, καθώς το 73% των ενηλίκων είναι ήδη εμβολιασμένοι. Εκτίμησε δε εξ αυτού ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί είναι απολύτως επαρκή. Και πιστεύω, συνέχισε, ότι εδώ που έχουμε φτάσει η πολιτεία εξαντλεί τα όρια της πειθούς και θα εξακολουθεί να το κάνει.

Απορρίπτοντας, εξάλλου, την πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι σημαίνει κάτι τέτοιο και συμπλήρωσε: «Δηλαδή θα ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας και τους καλύτερους επιστήμονες που έχουμε στο εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά κατά κανόνα καταλήγουν σε μια θέση την οποία υιοθετούμε».

Στόχος η αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη

Ερωτώμενος για τα πολιτικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επικράτηση του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. «Όσο και αν αυτό μπορεί να σας ακούγεται σήμερα φιλόδοξο, η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική», είπε. «Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».
Ειδικά για το ζήτημα της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» για την οποία κάνει λόγο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Δεύτερη αύξηση του κατώτερου μισθού εντός του 2022

Στην ίδια συνέντευξη, εξάλλου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πρόσφατο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. «Έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς», είπε, συμπληρώνοντας: «Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας», διότι, όπως συμπλήρωσε, «στηρίξαμε την πραγματική οικονομία».
«Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά», συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Γι΄ αυτό, τόνισε, ότι «θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022», που έχει ήδη αποφασιστεί να είναι 2%. «Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού», συνέχισε.

Εξήγησε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού ληφθούν υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων. Διότι, όπως εξήγησε, «δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία». Ενώ, κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών – Σε ποιες περιοχές τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: Κλοιός ελέγχων για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο και επιχείρηση «μαμούθ» με 8.000 αστυνομικούς