Επισπεύδονται τα μέτρα και ανακοινώνονται το απόγευμα από Πλεύρη – Το μεσημέρι η συνεδρίαση των επιστημόνων – Εμβολιασμοί, έλεγχοι και μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Πάνω από 6.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν σήμερα, κάτι που κινητοποιεί ειδικούς και αρχές για το νέο κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στις 13:00 θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση της πανδημίας μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας.

Στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει το πλαίσιο που θα ισχύει και αποφασίστηκε μετά την συνεδρίαση των ειδικών αλλά και την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν έχουν με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.

Στην ενίσχυση του ΕΣΥ θα συμβάλλει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία. Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές. Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί. σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μια θέση που είναι αντίθετη με όσα διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη.

Θωμαΐδης: Πάμε για 10.000 κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το πρωί της Τρίτης στο MEGA ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως επεσήμανε «η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί».

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 100% στα λύματα.

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας και κυρίως του αριθμού των διασωληνωμένων εξέφρασε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού και παράλληλα μείωσης της διασποράς της νόσου, ενώ εξήγησε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Φέτος έχουμε λιγότερους γιατρούς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε, γιατί οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν προσελκύουν νέους συναδέλφους», ανέφερε.

 

Η «μάχη» στις ΜΕΘ

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας εντείνεται όπως μαρτυρά ο αυξανόμενος αριθμός των νέων εισαγωγών αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η μετατροπή χειρουργικών αιθουσών ή ανάνηψης ή άλλων χώρων των νοσοκομείων σε προσωρινές ΜΕΘ είναι η λύση που έχουν ακολουθήσει ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην στερήσουν τη δυνατότητα εντατικής νοσηλείας στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid.

Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ((ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες περισσότεροι από 900 ασθενείς, στις μόνιμες κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 149 ασθενείς, αλλά ο συνολικός αριθμός διαςωληνωμένων είναι 173.

Η πίεση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι διακομίστηκαν πέντε ασθενείς (δύο από Αλεξανδρούπολη, δύο από Λάρισα και ένας από Χαλκίδα) σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.

Στα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης ΥΠΕ, δηλαδή σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καιπως και σε εκείνα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, νοσηλεύονται περισσότεροι από 550 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 89 είναι διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Αττικής όπου επίσης καταγράφεται ήπια άνοδος των εισαγωγών, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 670 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 167 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 145 διασωληνωμένοι.

 

Διαβάστε επίσης