Τη στρατηγική του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού τον φετινό χειμώνα, αλλά και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας αναλύει στο «ΘΕΜΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η διαθεσιμότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων μέσα στο επόμενο 10ήμερο για τους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 είναι κομβική αλλά δεν καταργεί την ανάγκη του εμβολιασμού, υπογραμμίζει η υπουργός, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να επενδύσουν στον διάλογο με τους ειδικούς και όχι στην πόλωση. Ως γιατρός που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το ΕΣΥ, η κυρία Γκάγκα προαναγγέλλει αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες, στην υπηρεσία υπαίθρου, καθώς και δέσμη κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές.

– Η πανδημία, όπως όλα δείχνουν, θα δοκιμάσει την αντοχή του ΕΣΥ και αυτόν τον χειμώνα. Σε τι διαφοροποιείται ο φετινός χειμώνας σε σχέση με τον περσινό και πώς αυτό επιδρά στη στρατηγική διαχείρισης της επιδημίας (στην κοινότητα και στις υγειονομικές δομές);

Η αντοχή του ΕΣΥ δοκιμάζεται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Βρισκόμαστε και πάλι σε ένα χρονικό σημείο όπου τα ημερήσια κρούσματα είναι αυξημένα σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά σε ποσοστά μικρότερα αναλογικά με τα κρούσματα, χάρη στον εμβολιασμό. Η εμβολιαστική κάλυψη στους πολίτες άνω των 12 ετών ανέρχεται στο 66,7%, αλλά δεν είναι ομοιόμορφη. Θα θέλαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά σε ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα.

Oπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών είναι ικανοποιητικό, αυτό μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο «εύκολο» χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ενισχύουμε περαιτέρω το σύστημα, θεσπίζοντας καλύτερα οικονομικά κίνητρα τόσο για τους υγειονομικούς που ήδη στελεχώνουν το σύστημα όσο και για εκείνους που δραστηριοποιούνται εκτός ΕΣΥ ώστε να συνδράμουν, όπου χρειάζεται.

mina_gkagka
– Η επιχείρηση «Ελευθερία» βρίσκεται στάσιμη αρκετό διάστημα. Πώς το εξηγείτε; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η εκστρατεία αυτή ώστε να επιτύχει τον στόχο της, τον εμβολιασμό σε υψηλότατο ποσοστό του πληθυσμού;

Η εμβολιαστική εκστρατεία έχει προχωρήσει καλά έως σήμερα, αφού έχουμε ήδη πάνω από 12,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πάνω από 6,3 εκατομμύρια πλήρεις εμβολιασμούς. Μπορούμε βέβαια να πάμε και καλύτερα κι αυτό θα το επιτύχουμε αν προχωρήσουμε με ψυχραιμία, χωρίς πόλωση και αν όλοι αποφασίσουμε ότι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος προς την έξοδο από την υγειονομική αλλά και κοινωνική αυτή κρίση. Στόχος μας είναι να πείσουμε, όχι να υποχρεώσουμε.

Θέλουμε διάλογο, όχι λύσεις πίεσης. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει το τετραψήφιο νούμερο του ΕΟΔΥ καθώς και η πλατφόρμα υποβολής ερωτήσεων (chat) στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

mina_gkagka4

– Στο πεδίο των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη διαχείριση της COVID-19 έχει ήδη γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί μονοκλωνικά αντισώματα μέσω της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία, όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων, όπως και τα αντι-ιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους, δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

– Σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα υπάρχουν και για παθήσεις για τις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να εμβολιαστούμε, όπως πολλές μορφές καρκίνου. Ωστόσο, οι ασθενείς διαμαρτύρονται για την καθυστερημένη πρόσβασή τους σε αυτές τις θεραπείες. Είναι το ελληνικό πλαίσιο πιο βραδυκίνητο απ’ ό,τι άλλων χωρών;

Προσπαθούμε να είμαστε γρήγοροι στην εισαγωγή νέων θεραπειών, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες που ακολουθούνται από τον ΕΟΦ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είμαστε πιο γρήγοροι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η πεμετρεξέδη, ένα φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα που οι ασθενείς στη χώρα μας έλαβαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με εκείνους στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διασφαλίζουν ότι κάθε ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη λαμβάνει τα φάρμακα που χρειάζεται, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η άσκοπη σπατάλη πόρων, την οποία πληρώνουμε όλοι μας.

mina_gkagka3

– Από το «Σωτηρία» στο υπουργείο Υγείας, ποια είναι τα επείγοντα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει ως επαγγελματίας υγείας στο ΕΣΥ και είστε έτοιμη να αντιμετωπίσετε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού;

Αρχίσαμε και συνεχίζουμε τις επισκέψεις στα νοσοκομεία αλλά και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, επιδιώκοντας τον ανοιχτό διάλογο με τα στελέχη του ΕΣΥ όχι μόνο για τα ζητήματα που αφορούν τα περιστατικά COVID-19 αλλά και για τη συνολική λειτουργία του συστήματος και τη φροντίδα όλων των ασθενών. Εργαζόμαστε για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, ώστε αυτές να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των ασθενών στον τόπο της κατοικίας τους και να εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, όταν αυτή χρειάζεται.

– Eχει δρομολογηθεί πολλές φορές η προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές. Τι κίνητρα μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά για την κάλυψη των θέσεων;

Εξετάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων, σε συνεννόηση με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές. Παράλληλα, μελετάμε τους τρόπους αναβάθμισης του επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε «άγονες περιοχές». Επιπλέον, έχουμε καταρτίσει μια σειρά από «άυλα» κίνητρα για τους επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στην περιφέρεια, όπως η ψηφιακή επιστημονική διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία και η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

– Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έμεινε πίσω λόγω της πανδημίας. Στην παρούσα φάση τι μπορεί να υλοποιηθεί που να έχει άμεσο και απτό αποτέλεσμα;

Πρώτιστος ρόλος της ΠΦΥ είναι να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους. Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσουμε δομές που θα εξυπηρετούν τους πολίτες με επιστημονική αρτιότητα, ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρία, περιορίζοντας παράλληλα στην επιβάρυνση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό και κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δρομολογούμε την ενίσχυση της ΠΦΥ με περισσότερους γενικούς γιατρούς, μια ειδικότητα που δυστυχώς στη χώρα μας μέχρι πρότινος δεν συγκέντρωνε ενδιαφέρον.

Πρόκειται για μία μόνο πτυχή της ευρύτερης προσπάθειας αναδιοργάνωσης του χάρτη των ιατρικών ειδικοτήτων. Οπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, οι θέσεις των ιατρικών ειδικοτήτων θα πρέπει να αντιστοιχούν στις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος της χώρας ώστε σταδιακά να εξαλειφθεί το φαινόμενο της υπερκάλυψης σε ορισμένες ειδικότητες και των ελλείψεων σε άλλες.

Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ αλλάζουμε τον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών όπως και τη διαδικασία της υπηρεσίας υπαίθρου (Αγροτικό): προωθούμε 6μηνη άσκηση των αποφοίτων Ιατρικής σε κλινικές του Παθολογικού Τομέα, σε βασικές ιατρικές πράξεις και στη διαχείριση επειγόντων τραυματιολογικών και άλλων περιστατικών. Η άσκηση αυτή θα λειτουργεί ως προετοιμασία για το Αγροτικό, ώστε οι νέοι γιατροί να ξεκινούν καλύτερα εφοδιασμένοι τη θητεία τους.

mina_gkagka2

– Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε τρεις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα) για τις ανάγκες της πανδημίας. Εξετάζετε ανάλογες συνεργασίες και σε άλλες περιοχές;

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, εφόσον χρειαστεί. Κανείς ασθενής είτε πάσχει από COVID είτε όχι δεν θα μείνει ακάλυπτος.

– Η συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα έναντι της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια μόνιμη και σταθερή σύμπραξη, με πρόταγμα την υγεία των πολιτών;

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει διαχρονικά ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ισχυρότερη από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία απέδειξε ότι μπορούμε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο.

Είμαστε, λοιπόν, ανοιχτοί σε κάθε συνέργεια, εφόσον αυτή δημιουργεί συνθήκες καλύτερης περίθαλψης, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Ηδη αξιολογούνται αιτήματα περιφερειακών νοσοκομείων για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να καλυφθεί ταχύτερα μέσω της σύμπραξης με έναν ιδιώτη και να εξυπηρετήσει τους πολίτες στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Eιδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Παγώνη: «Πολύ σοβαρό» το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα – Μεταφέρθηκαν 5 ασθενείς στην Αθήνα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και SMS από σήμερα στους ανεμβολίαστους

Στο edupass.gov.gr από σήμερα η δήλωση των self-test για τους μαθητές των δημοσίων σχολείων