Τις αποτελεσματικές, άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες, «θεραπείες» για το σύστημα υγείας με τις οποίες θα διασφαλίζονται καλές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες και καλές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, αναζητεί με την αγωνία της μάχιμης νοσοκομειακής γιατρού η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Είναι σαφώς πιο σύνθετες οι ανάγκες του υπουργείου Υγείας, αλλά παραμένω γιατρός και οι θέσεις μου δεν αλλάζουν. Ζητούμενο είναι να δίδονται καλές υπηρεσίες υγείας σε όλους και να υπάρχουν καλές συνθήκες εργασίας για όσους βρίσκονται στο ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά η κ.Γκάγκα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους συντάκτες υγείας την Πέμπτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ.
Το σχέδιο για το σύστημα υγείας που καταρτίζεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσαρμόζεται αναγκαστικά στα δεδομένα αλλά και στα διδάγματα της επιδημίας κορωνοϊού, με την κυρία Γκάγκα να δηλώνει ότι σε αυτή τη φάση και ενόψει ενός ενδεχομένως δύσκολου χειμώνα η διαχείριση επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και του τείχους ανοσίας.
Ο σχεδιασμός για το σύστημα υγείας
Οι προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις 500 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών που έχουν γίνει, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε – αν και σημείωσε πως για τις θέσεις ιατρών δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επανερχόμενη στο θέμα της φυγής γιατρών στην αλλοδαπή παραδέχθηκε πως «αποτελεί πρόβλημα, θέλουμε τους γιατρούς μας εδώ, πρέπει να τους δοθούν κίνητρα» και ανέφερε πως είναι κεφάλαιο του ευρύτερου σχεδιασμού που γίνεται για το σύστημα υγείας.
Πιο βραχυπρόσθεσμη λύση την οποία δρομολογεί είναι οι επικουρικές προσλήψεις.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι τρίμηνες συμβάσεις με τις οποίες θα προσληφθούν άτομα για να καλύψουν τις θέσεις των ανεμβολίαστων εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από τις δομές υγείας μπορεί να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες.«Είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια σε όλους όσοι βρίσκονται μέσα στο σύστημα υγείας. Πρόταγμα είναι να εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από το νόσημα, αν πρόκειται για covid-19 ή άλλο» είπε.
Πρόσθεσε πως είναι πάντα ενεργή η λίστα με τους επικουρικούς εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν σημαντικά κενά και δρομολογούνται συνεργασίες με τους ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη. «Οι υπογραφές μας ως γιατρών έχουν ίση αξία είτε εργαζόμαστε για το δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία όλων των δυνάμεων με καλούς όρους για όλους και πρωτίστως για τον ασθενή, για τον πολίτη που χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, μιλώντας για το πλαίσιο συνεργασιών και συμπράξεων στο σύστημα, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Η πρόγνωση για την πορεία της επιδημίας
Εκτίμησε πάντως η κ. Γκάγκα – η οποία μέχρι πριν από την ανάληψή της θέσης της στην Αριστοτέλους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, στη διεύθυνση της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»- ότι η πορεία της επιδημίας κορωνοϊού δεν θα είναι ανάλογη με εκείνη που βιώσαμε κατά τα περασμένα επιδημικά κύματα και πως σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει ομαλή αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού. Επίσης, κομβικό πεδίο όπως είπε είναι πλέον και οι εμβολιασμοί για τη γρίπη, που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα βάσει των αντιγριπικών εμβολίων που έχουν παραγγελθεί.
«Ο εμβολιασμός είναι μια ομπρέλα προστασίας. Εν προκειμένω, μειώνεται έως και 13 φορές η πιθανότητα για βαριά λοίμωξη covid-19 για όποιον έχει εμβολιαστεί. Γι’ αυτό θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν,τόσο για την ασφάλεια όλων αλλά και κυρίως για τη δική τους προστασία» ανέφερε η κυρία Γκάγκα και προανήγγειλε νέα επιχείρηση στοχευμένης ενημέρωσης του πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας κα. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ιατρείων post covid, δηλαδή δομές επιφορτισμένες με την παρακολούθηση ασθενών που είτε έχουν αναρρώσει είτε εκδηλώνουν μακρά νόσηση λόγω του κορωνοϊού. Ερωτηθείσα από το protothema.gr σχετικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των post covid ασθενών η κυρία Γκάγκα απάντησε πως «είναι μια αναγκαιότητα η λειτουργία δομών για αυτούς τους ασθενείς. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα και θα συνεχιστούν».
Επίσκεψη με συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα
Την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, που αποτελεί και τον βασικό επιχειρησιακό πυλώνα του υπουργείου Υγείας, επισκέφθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.
Ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νικο Παπαευσταθιου σε όλα τα επιχειρησιακά κέντρα του ΕΚΑΒ (ομάδα διαχείρισης κρίσεων, στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων κλπ) όπου και διαπίστωσε ίδιοις όμμασι τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην εύρυθμη επιχειρησιακή αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν μέχρι τώρα (πχ μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο κλπ).
Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με σταθμούς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα Τακτικά Ιατρεία και το Μικροβιολογικό- Βιοχημικό Εργαστήριο και το γραφείο της διοίκησης όπου συναντήθηκε με την αναπληρώτρια διοικήτρια, κυρία Άννα Μάινα.