Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Kατά 40% αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια έως το 2030, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της.
Εν έτει 2021, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, μια νευρολογική διαταραχή που στερεί τη μνήμη από τους ασθενείς, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να εκτιναχθεί στα 78 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 139 εκατομμύρια ως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή να έχει καθυστερήσει η εξέλιξή τους αν οι άνθρωποι ασκούνταν τακτικά, δεν κάπνιζαν, απέφευγαν το αλκοόλ και έτρωγαν υγιεινά ώστε να διατηρούν ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος και σε κανονικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.
Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των χωρών μελών του οργανισμού δεν διαθέτουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας, εκ των οποίων το 50% βρίσκονται στην Ευρώπη, υποστηρίζει η καθηγήτρια Κάτριν Ζέεχερ του τμήματος Ψυχικής Υγείας.
«Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή ώστε να καταρτίσουν πολιτικές αντιμετώπισης της άνοιας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι «η άνοια είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα».