«Τα μέτρα χρειάζονται. Τα μέτρα, βέβαια, όπως παρουσιάστηκαν χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις και χρόνο για να δούμε ότι θα αποδώσουν», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει την ανατροπή, καθώς δεν είναι γνωστό εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν με ευκολία τον κορωνοϊό. Η κ. Λινού υποστηρίζει πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό. «Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό», τόνισε.

Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε».

Η κ. Λινού συνέστησε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. «Μάσκα για όλους και παντού», τόνισε.

«Το ότι λέμε ότι βάζουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, θα ήταν προτιμότερο να πουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν προνόμια», ανέφερε η κ Λινού σχετικά με τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των μέτρων. Η ίδια θεωρεί πως ακόμα και ο τρόπος που λέγεται κάτι παίζει τον δικό του ρόλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση πως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Από τους 592 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς και Χαλκιδική οι 170 είναι ανεμβολίαστοι.

«Είναι πολύ σοβαρό για το ΕΚΑΒ και θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Αυτό που εγώ έχω καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων συνδέλφων μας είναι ο φόβος. Ίσως ο φόβος για τις παρενέργειες.», είπε ο Χρήστος Βεντούλης, Γενικός Γραμματέας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας. «Ζητάμε μία παράταση για την αναστολή αυτών των συναδέλφων και να ανοίξει ο διάλογος, ώστε να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι και να προχωρήσουμε».

Η κ. Λινού πρότεινε να δοθεί έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα, δηλαδή τον σωστό τρόπο που θα συζητηθεί το θέμα, πριν τεθεί σε ισχύ η αναστολή. Αυτό ίσως και να βοηθούσε να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν.

«Ο ΠΟΥ έχει εκδόσει εγχειρίδιο για τους γιατρούς, για το πως να πείσουν τον πληθυσμό. Δεν το αξιοποιήσαμε», υπογράμμισε. «Ο ΕΟΔΥ δεν οργάνωσε μελέτες επικοινωνίας σωστές, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Η πολιτεία ζητάει από τους ανεμβολίαστους ένα ή δύο rapid test και τα στέλνει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Στα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάρχει ο όρος της αναστολής εργασίας, οπότε όποιος παραλαμβάνει το δείγμα μπορεί να είναι ανεμβολίαστος».

Ειδήσεις σήμερα 

Σε «lockdown» από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι – Όλα τα νέα μέτρα