«Φυσικό» χαρακτήρισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το γεγονός ότι θα υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού και λόγω μετάλλαξης Δέλτα, όταν οι εκδρομείς γυρίσουν από τις διακοπές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, αυτό που αναμένουν οι ειδικοί να συμβεί είναι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, να υπάρχει μια σχετική ύφεση της πανδημίας καθώς θα υπάρξει κορύφωση μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.
Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, δεν οφείλεται τόσο στις τουριστικές ροές αλλά στις παραθεριστικές.
Η ύφεση που θα παρατηρηθεί κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του επόμενου μήνα, σχετίζεται κατά τον καθηγητή με το γεγονός πως η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται το τέλος της χαλάρωσης των διακοπών και άρα κάποιο περιορισμό των συναναστροφών.
Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε τη σύσταση που υφίσταται για αυτοκαραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών προτού, όσοι επέστρεψαν από διακοπές, συναντήσουν κάποιον ηλικιωμένο.
Εντούτοις, παρά το γεγονός της ύφεσης που εκτιμάται πως θα υπάρξει, μετά το χρονικό διάστημα των δύο πρώτων εβδομάδων του Σεπτέμβρη, ο καθηγητής τόνισε πως θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις- διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία του κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.
“Και εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί η όχι”, είπε μεταξύ άλλων.