Τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια χορήγησης στην ΕΕ φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σε μία περίοδο που παρατηρείται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα παρέχεται μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Ο οργανισμός ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διατήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας, ως απαραίτητα εργαλεία για την μάχη κατά της πανδημίας. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν από περαιτέρω διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».

Ο ΕΜΑ έχει ζητήσει από τις φαρμακοβιομηχανίες να διερευνήσουν εάν τα εμβόλιά τους παρέχουν προστασία έναντι των νέων παραλλαγμένων στελεχών. Όλες οι έρευνες που εξέτασε ο Οργανισμός κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα τέσσερα τρέχοντα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) παρέχουν προστασία σε μεταλλάξεις.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για να συζητήσουν την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσεις, καθώς και να καθορίσουν το σωστό χρόνο και την καλύτερη στρατηγική. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν χρειάζεται πρόσθετη δόση.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Έτσι θα μπαίνουμε στα μαγαζιά – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι – Γιατί θα γίνονται δεκτά μόνο rapid και PCR τεστ

Κικίλιας: Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό