Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν και σήμερα οι αρμόδιοι για την ενημέρωση σχετικά με την εμβολιαστική εκστρατεία αναφορικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το 90% των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού παγκοσμίως έως το τέλος του καλοκαιριού.

«Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί από την καλή πορεία της επιδημίας και φαίνεται πια να απειλείται από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Οι ανεμβολίαστοι, οι ανοσοκατασταλμένοι και τα παιδιά –τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού- θα αποτελέσουν τον βασικό στόχο της πλέον μεταδοτικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ινδικής μετάλλαξης, η οποία είναι ήδη παρούσα σε πάνω από 92 χώρες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 στελέχη.

«Εμβολιάζομαι, προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου», ήταν η καταληκτική φράση της κυρίας Θεοδωρίδου στη σημερινή της τοποθέτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών μέσα από τη στοχευμένη ενημέρωση προς του νέους που νιώθουν άτρωτοι ή είναι ανεπαρκώς πληροφορημένοι, τους αναβλητικούς και όσους «έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης».

Επί τούτω, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους, απηύθυνε καθολικό κάλεσμα και κυρίως προς τα ΜΜΕ «να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί».

Freedompass για… «φρένο» στον ιό από τους νέους

Ένα voucher ύψους 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021 για ταξίδια είτε επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα χορηγήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε νωρίτερα στην ημέρα ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι, προκειμένου να φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει παράλληλα στην καταπολέμηση της κατά 50-70% μεταδοτικότερης από την Άλφα (βρετανική) μετάλλαξης Δέλτα, της οποία οδηγοί θα καταστούν οι νέοι της αυξημένης κινητικότητας.

Όπως είχε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι τα 32 έτη ενώ σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά ακόμα χαμηλότερα, στα 21, 22 ή και 24 έτη.

Η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι αποκαλυπτική: σε σύνολο 362 νέων κρουσμάτων με τα 187 στην Αττική και μια συνολικά θετική εικόνα παρά το ότι η διασπορά αποτυπώνεται μεγαλύτερη και μάλιστα επί λιγότερων ελέγχων – 19.462 έναντι 23.815-, Ρόδος με 10 νέα κρούσματα, Ηράκλειο με 10, Ρέθυμνο με 8 και Χανιά με 6 –με την Κρήτη στο επίκεντρο της ινδικής μετάλλαξης- και Μύκονος με 4, όχι μακριά δηλαδή από τα 15 της δεύτερης ως συνήθως Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης των νέων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους.

Αναφορικά λοιπόν με τις δύο σημαντικές μεταβλητές που προκύπτουν, την εμβολιαστική κάλυψη στη νησιωτική χώρα και τους νέους, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η εκστρατεία της «Γαλάζιας» Ελευθερίας στα 19 μεγάλα νησιά έχει πετύχει έναν μέσο όρο στο 54% με μία δόση είναι στο 45% με δύο δόσεις, ενώ για το 20% εμβολιασμών και προγραμματισμένων ραντεβού στους 18-24, διευκρίνισε ότι το άνοιγμα στην πλατφόρμα για την ομάδα μετρά μόλις 10 ημέρες.

Σε λίγες ημέρες οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί – Τείχος ανοσίας στο 80%

Στο 80% ή και παραπάνω αυξήθηκε το αναγκαίο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για την προστασία από τον κορωνοϊό μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας σε χώρες-πρότυπα για τους εμβολιασμούς όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, εξαιτίας των ανεμβολίαστων και της μετάλλαξης Δέλτα, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, «τα εμβόλια προστατεύουν», διευκρίνισε η ομότιμη Καθηγήτρια επικαλούμενη τα χαμηλά ποσοστά σοβαρής COVID-19 στη Βρετανία, καθιστώντας έτσι σαφή την ανάγκη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη, η οποία ήδη μελετά νέα εμβόλια με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα για μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.

Την αποτελεσματικότητά τους αποτυπώνουν και τα στοιχεία στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας στη χώρα μας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς δηλαδή στους 215 από 231 καθώς και οι μόλις 39 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ σε οκτώ ανέρχονται οι νέοι θάνατοι απόCOVID-19.

Εντούτοις, τόνισε, ο πλήρης εμβολιασμός είναι το προαπαιτούμενο της αποτελεσματικής προστασίας. Ιδιαίτερα για την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, οι δύο δόσεις Pfizer και AstraZeneca προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσησης κατά 96% και 92% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, οι ηλικιακές ομάδες 75-79, (81% εμβολιασμοί και 83% με τα ραντεβού), 70-74, (75% και 77% αντίστοιχα) και 65-69 (76% και 77% αντίστοιχα) βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της εμβολιαστικής κάλυψης στον ενήλικο πληθυσμό.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος κατ’ οίκον εμβολιασμών μέσα στις επόμενες ημέρες με κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους. Το πρόγραμμα θα αφορά άτομα σε μόνιμο κλινοστατισμό, με σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας και βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου (π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ), τα οποία δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά ασχέτως εμβολιασμού κατ’ οίκον ή στο ιδιωτικό ιατρείο, στοιχείο που θα επηρεάζει μόνο την αμοιβή του ιατρού από το κράτος.