Το «φράγμα» των 8 εκατ. δόσεων  ξεπέρασε το Σάββατο η χώρα μας, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» εξελίσσεται. Μέσα σε ένα 24ώρο πραγματοποίηθηκαν περισσότεροι από 103.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει 4.714.326 πολίτες. Οι εμβολιασμένοι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται πλέοσε 3.534.001.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν οι Θεσσαλονικείς. Συνολικά, έχουν γίνει 871.473 εμβολιασμοί στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Με βάση τα ενημερωμένα στοιχεία, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 390.625, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στον κεντρικό τομέα Αθηνών ανέρχεται σε 379.010.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα 4ο κύμα επιδημίας στη χώρα μας, πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, ώστε να υπάρξει ένα ικανό τείχος ανοσίας και μια «ασπίδα» ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία εξελίσσεται σε σημαντική απειλή.

«Είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. «Το έχει πει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πρόληψη των νοσημάτων ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το 4ο αυτό κύμα κορωνοιού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι 2 δόσεις.

Μάλιστα σημείωσε πως ίσως θα πρέπει να επισπευθεί η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους για να προστατευτούν, ενώ τόνισε πως θα είναι μικρά τα προβλήματα για τους εμβολιασμένους.  Υπογράμμισε πως τώρα στόχος στην χώρα μας είναι το 70% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Ιούλιο. «Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει που είναι τα προβλήματα σε ποιες ηλικιακές ομάδες και περιοχές έτσι ώστε με ειδικές παρεμβάσεις να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που εκτιμάται ότι θα γίνει η κυρίαρχη μέσα στον Αύγουστο, τόσο στις άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα και θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους και τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου δεν αποκλείεται να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα.

Pinakas_1

Κικίλιας: «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας»

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και τα εμβόλια που έρχονται μπαίνουν κατευθείαν στις εμβολιαστικές γραμμές», τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Βραδυνή» ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%. «Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη».

Ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι, ακόμη, «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την πανδημία, ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όλη η αυτή προσπάθεια, όλες αυτές οι θυσίες που κάναμε τους τελευταίους 15 μήνες, δεν πρέπει να πάνε στράφι. Τώρα που η πλατφόρμα εμβολιασμών είναι ανοιχτή για όλες τις ηλιακές ομάδες, πρέπει όλοι να κλείσουν άμεσα ραντεβού και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας».

Δείτε παρακάτω πίνακα με τους εμβολιασμούς ανά περιφερειακή ενότητα

pin_1
pin_2

 

pin_3
pin_4


Σκέρτσος: Η ζωή των εμβολιασμένων θα ξαναγίνει κανονική

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκέρτσος το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική. Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Ειδήσεις σήμερα 

«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Ποιοι χώροι ανοίγουν, πώς θα ελέγχεται η είσοδος – Προ των πυλών οι ανακοινώσεις