Την «κατάσταση στα χέρια τους» παίρνουν οι γιατροί, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους έχει αφήσει απροστάτευτους στις άγριες διαθέσεις των πολιτών που χειροδικούν κάθε φορά δεν μένουν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στις δημόσιες δομές υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στο πρότυπο ευρωπαϊκών εκστρατειών, ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού, κατά των βίαιων επεισοδίων στα νοσοκομεία που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, λόγω ελλιπούς φύλαξης.
Με σύνθημα «Όχι στη βία στα νοσοκομεία» και «Όχι βία στις λευκές μπλούζες» και «όχημα» τέσσερις αφίσες που θα αναρτηθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ο ΠΙΣ επιχειρεί να αναδείξει το θέμα των βίαιων επιθέσεων και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, είτε είναι ασθενείς, είτε συγγενείς ασθενών, ώστε να μην καταφεύγουν σε χειροδικία στην προσπάθειά τους να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που αναζητούν.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΙΣ, Πλαστικός Χειρουργός, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν. Με δεδομένο ότι σε άλλες κοινωνίες το φαινόμενο είναι πιο συχνό, και σε ορισμένες έχει έκταση τέτοια που να υπάρχουν ακόμα και φρουρούμενα νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. στη Κίνα) αισθανόμαστε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πριν εξαπλωθεί. Οι χώροι της άσκησης της Ιατρικής εξ ορισμού πρέπει να είναι ασφαλείς και να δημιουργούν ένα περιβάλλον ηρεμίας ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με σεβασμό, προσοχή και ψυχραιμία. Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους. Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως π.χ. η μεγάλη Βρετανία και αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών , γιατρών και λοιπού προσωπικού για το φαινόμενο που θα πρέπει, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία. Τα μέτρα πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ληστείες κ.ά.) και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως “ιδιώνυμο”) αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα».
«Μάστιγα» οι επιθέσεις κατά υγειονομικών εργαζομένων
Μπορεί μεν ο πρόεδρος του ΠΙΣ να χαρακτηρίζει σποραδικά τα κρούσματα βίαιων επιθέσεων κατά γιατρών και νοσηλευτών, αλλά για τους εργαζόμενους των δημοσίων δομών υγείας που τα υφίστανται αποτιμώνται ως σοβαρά και απειλητικά πολλές φορές για τη ζωή τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τόσο με δελτία τύπου, όσο και με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν παύει να φέρνει στο φως τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων πολιτών κατά υγειονομικού προσωπικού.
Πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι άλλο από την επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων εργασίας των μελών της. Ωστόσο, εκατοντάδες ΚΥ και άλλες δημόσιες δομές υγείας, είτε δεν έχουν καθόλου προσωπικό φύλαξης, είτε έχουν ελλιπή αριθμό φυλάκων. Η Ομοσπονδία θεωρεί δε ως υπεύθυνο για την χαοτική αυτή κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που με τις κατά καιρούς δηλώσεις για «γιατρούς-μέλη του παρακράτους» σπιλώνει την τιμή και την υπόψη του ιατρικού κλάδου, αφήνοντας τους έκθετους σε πολίτες-τιμωρούς.
Χαρακτηριστικά περιστατικά βίαιων επιθέσεων πολιτών κατά γιατρών και νοσηλευτών είναι αυτό που συνέβη στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο στις 3 Ιανουαρίου, όπου στις 02:00 τα ξημερώματα, κατά τη γενική εφημερία, άνδρας γρονθοκόπησε νοσηλεύτρια καθώς και γιατρό που που προσέτρεξε σε βοήθεια. Η νοσηλεύτρια κατέληξε με μώλωπες στο κεφάλι, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έκανε αναφορά κατά του άνδρα, που ήταν συνοδός ασθενούς. Να σημειωθεί ότι στα ΤΕΠ την ώρα του επεισοδίου υπήρχε μόλις ένας υπάλληλος ασφαλείας.
Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, στις 8 Ιανουαρίου, στις 06:00 το πρωί, συνοδός ασθενούς εξύβρισε απρόκλητα τους εργαζομένους του ΤΕΠ, τους απείλησε και διατάραξε σοβαρά την λειτουργία του χώρου. Κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη ο ταραξίας και καταδικάσθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.
Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6 Νοεμβρίου του 2018 στις 12:00 τα μεσάνυχτα στα ΤΕΠ ένας άνδρας από ομάδα συνοδών ασθενών γρονθοκόπησε άγρια νοσηλευτή.
Στο Πολύγυρο Χαλκιδικής μία νοσηλεύτρια γρονθοκοπήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, αποχωρώντας με σπασμένη οδοντοστοιχία, ενώ η Διευθύντρια Ψυχιατρικής δέχθηκε σφοδρή επίθεση από περιφερόμενο άτομο στο νοσοκομείο, γλιστρώντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τα χειρότερα για τη ζωή της.
Τέλος, πολύ πιο βίαιες ενέργειες κατά υγειονομικού προσωπικού έχουν καταγραφεί από την ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της Λαμίας και τη Νίκαιας, όπου συνοδοί και ασθενείς έχουν τραβήξει μέχρι πιστόλια και μαχαίρια
«Οι Ιατροί, οι Νοσηλευτές των ΤΕΠ δεν ευθύνεται για τις πολύωρες καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των Ασθενών. Ο ένας ιατρός δεν είναι ταχυδακτυλουργός να εξετάζει εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα, ούτε μάγος να επισκευάζει τους αξονικούς τομογράφους ή να τους εμφανίζει για να μην κινδυνεύουν τα έκτακτα περιστατικά καθυστερώντας ώρες τη διάγνωση που πολλές φορές αποβαίνει μοιραία για την ζωή τους. Η αστυνομία προτιμάει να φυλάει κατά εκατοντάδες τα σπίτια κυβερνητικών αξιωματούχων», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.