Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αλλά και ο εισηγητής του ΕΚ για το εν λόγω πιστοποιητικό, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα, δείχνοντας το έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί, ότι έχουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ (72 ωρών για μοριακό τεστ και 48 για γρήγορο τεστ αντιγόνων), είτε, τέλος, ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Εννέα κράτη-μέλη έχουν ήδη εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Κροατία, ενώ τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα περίπου ένα εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη εκδώσει το πιστοποιητικό, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Ρέιντερς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID, ενώ παράλληλα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως οι νέοι κάτω των 30 ετών) και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών -μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, υπογράμμισε ότι χάρη σε αυτό το έγγραφο, το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο και οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να απολαύσουν και πάλι αυτά που στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Αγκιλάρ τόνισε ότι η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διακρίσεις, καθώς και ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών θα είναι ασφαλή.