Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Επί τάπητος θα βρεθούν σήμερα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων, ορισμένα από τα τελευταία μέτρα που έχουν απομείνει από το lockdown και περιορίζουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται, λαμβάνοντας υπόψιν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, να αποφασίσει για την μουσική στην εστίαση, το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και το πλαίσιο των γάμων στους γάμους και τις βαπτίσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ξεκινώντας από την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν την επέκταση του ωραρίου κατά μία ώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τις 12:30 που ξεκινά σήμερα, θα ξεκινά άμεσα, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από τη 01:30 την νύχτα. Όπως πληροφορείται το protothema.gr οι επιστήμονες αναμένεται να συζητήσουν ακόμα και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μιας και το μέτρο σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην τηρείται. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο  το κατά πόσο θα κάνουν το μεγάλο βήμα από τώρα.  Έτσι πιθανή είναι η επέκταση του ωραρίου προς το παρόν και από 1ης Ιουλίου να καταργηθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η ελάφρυνση αυτή θα επιτρέψει στα καταστήματα της εστίασης να διευρύνουν το ωράριο κυκλοφορίας τους αλλά και τους ίδιους τους πολίτες να μπορούν να κυκλοφορήσουν για ώρα ώρα περισσότερο.

Για την εστίαση τώρα, όπως όλα δείχνουν, τέλος φαίνεται πως μπαίνει στην απαγόρευση της μουσικής αφού, τα ολοένα και αυξανόμενα αλλά και πολυπληθέστερα κορωνοπάρτι ανά την επικράτεια δείχνουν πως μέρος του πληθυσμού δεν ικανοποιείται από την λειτουργία της εστίασης χωρίς μουσικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι πιθανόν η μουσική να επιτραπεί ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στην συζήτηση το ενδεχόμενο στα καταστήματα εστίασης να επιτραπούν όρθιοι όπως και οι εσωτερικοί χώροι.

Τέλος, ένα ακόμη θέμα που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια σε όλη την χώρα είναι το πλαίσιο για τους γάμους και τις βαπτίσεις. Έτσι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα το όριο των 100 ατόμων αναμένεται να αυξηθεί δίνοντας την δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, catering και κτήματα να λειτουργήσουν όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται.

Το βασικό σενάριο θέλει την ημερομηνία ορόσημο να είναι η 1η Ιουλίου όποτε και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επιτραπεί η τέλεση των δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 200 άτομα σε ανοιχτά κτήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ωστόσο, φαίνεται πως ο βηματισμός είναι πιθανόν να είναι ακόμα πιο ταχύς αφού εντός του μήνα ίσως επεκταθεί το όριο στα 200 άτομα και από 1η Ιουλίου στα 250 ή 300.

Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, δεν φαίνεται πιθανό το σενάριο να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στα άτομα αλλά σε κάθε βήμα θα τίθεται ένα ανώτατο όριο το οποίο από τον Αύγουστο ίσως ξεπεράσει και τα 350 άτομα.

Τέλος παρά τα όσα συζητούνται οι επιστήμονες θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις μετά από αυστηρή εξέταση των επιδημιολογικών στοιχείων αλλά και της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν αποκλείεται, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, να εμφανιστούν διστακτικοί να δώσουν το «πράσινο φως» για μεγάλους βηματισμούς και να επιλέξουν μία πιο συντηρητική στρατηγική.