*γράφει ο Μάκης Πολλάτος

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου όλοι οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένα με την προσέλκυση ταξιδιωτών από το εξωτερικό στα ελληνικά νησιά αλλά και οι απλοί νησιώτες, περίμεναν με αγωνία τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων με την τουριστική βιομηχανία, τις μεταπτώσεις τους αναλόγως των πληροφοριών που έφταναν από τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης και τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ήταν σαν να βρισκόσουν σε άλλη εποχή, εκείνη της κατακόρυφης έκρηξης του ελληνικού χρηματιστηρίου, τότε που ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο νησί την ώρα της συνεδρίασης της χρηματαγοράς όλοι ήταν μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης βλέποντας τις χρηματιστηριακές εκπομπές, με την ελπίδα ότι μια εντολή «πούλα» ή «αγόρασε» θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2021, οι αναμενόμενες ειδήσεις από τη Βρετανία αφορούν τον τουρισμό και τον χαρακτηρισμό των ελληνικών νησιών ως «πράσινων» από κορωνοϊό από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πτήσεις charter από τις βρετανικές πόλεις απ’ ευθείας προς τα ελληνικά νησιά. Παρά τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από έγκυρα ΜΜΕ της Βρετανίας ότι τουλάχιστον πέντε ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, θα έμπαιναν στην πράσινη λίστα του Λονδίνου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα ταξίδια των Βρετανών, η πραγματικότητα απογοήτευσε τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας αλλά και τους εμπλεκόμενους με την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Η μαζική κάθοδος των Βρετανών στην Ελλάδα αναβάλλεται τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Η επόμενη αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων των τουριστικών προορισμών που επιθυμούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου, σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Με απλά λόγια, ο Ιούνιος πρακτικά χάνεται για τις επιχειρήσεις που περίμεναν να δουλέψουν με Βρετανούς ταξιδιώτες, είτε είναι ξενοδοχεία και εστιατόρια, είτε μπαρ και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η Βρετανία δεν είναι μια οποιαδήποτε τουριστική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2019, από τα 31 εκατομμύρια τουρίστες που έφτασαν στην Ελλάδα, τα 3,5 εκατομμύρια ήταν Βρετανοί και τα 4 πολίτες της Γερμανίας. Με απλά λόγια, μέχρι να ενσκήψει η πανδημία και ο κορωνοϊός, η Βρετανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη «αγορά» ταξιδιωτών για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο μπορεί να επηρεαστεί η πορεία των κρατικών εσόδων από τον τουρισμό και κυρίως η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που διασυνδέονται με τα βρετανικά τουριστικά γραφεία.

Πώς οι εμβολιασμοί στα νησιά μπορούν να αλλάξουν την εικόνα

Οι Βρετανοί για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τον χαρακτηρισμό προορισμών στο εξωτερικό ως «πράσινων», «πορτοκαλί» ή «κόκκινων» αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς των τοπικών πληθυσμών. Προφανές είναι πως ένα νησί με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πραγματικά Covid-free θα έχει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί  στην ασφαλή λίστα της Βρετανίας ή άλλων χωρών που συναρτούν τις αποφάσεις τους από την ανταπόκριση του τοπικού πληθυσμού στην επιχείρηση εμβολιασμού κατά της Covid.

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού είναι η έκρηξη του τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και των οκτώ απ’ ευθείας πτήσεων από αμερικανικές πόλεις προς την Ελλάδα. Περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέχρι το τέλος του έτους στην Ελλάδα μέσω των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών Delta, United και American Airlines.

Για να αυξηθούν όμως οι πιθανότητες να ενταχθούν τα ελληνικά νησιά στις λίστες ασφαλών προορισμών της Βρετανίας, είναι δεδομένο ότι θα παίξουν ρόλο και τα ποσοστά των εμβνολιασμένων στα νησιά. Κατά συνέπεια, αν σε ένα νησί -πολύ περισσότερο αν πρόκειται για προορισμό στα Επτάνησα όπου οι Βρετανοί είναι μακράν η πολυπληθέστερη τουριστική ομάδα– το ποσοστό εμβολιασμένων είναι χαμηλό, τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, εφ’ όσον δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρηματολογήσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι το σχέδιο για τη δημιουργία Covid-free νησιών προχωράει και έχει πρακτικά, μετρήσιμα αποτελέσματα έστω και με καθυστέρηση, τότε είναι βέβαιον ότι οι μεγάλες τουριστικές αγορές θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη απ’ ευθείας πτήσεων προς τα ελληνικά θέρετρα.

Στην ελληνική κυβέρνηση σκέπτονται τρόπους για να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμένων στα νησιά, παροτρύνοντας τους κατοίκους να εμβολιαστούν κατά της Covid. Υλοποιούνται παραλλήλως και μια σειρά από μέτρα για να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι οι καταφθάνοντες στην Ελλάδα από το εξωτερικό δεν θα μεταφέρουν τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι για την είσοδο στην Ελλάδα θα διενεργούνται τεστ Covid σε όλους τους ξένους επισκέπτες, ακόμη και στους ανηλίκους άνω των έξι ετών.

Ειδήσεις σήμερα 

Πελώνη: Τεστ για όλους τους τουρίστες από 6 ετών – Όλα τα μέτρα για τον τουρισμό

Εξαδάκτυλος: Πιθανότητα νέας χαλάρωσης των μέτρων – Συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή

Νέοι διαδραστικοί χάρτες για την πανδημία -Ποιες περιοχές είναι στο πράσινο