*γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Ημέρα έντονων διεργασιών μεταξύ των επιστημόνων είναι η σημερινή μιας και συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασίσει επί θεμάτων που αποτελούν «βραχνά» για τους πολίτες από την στιγμή της άρσης του σκληρού lockdown.
Αυτήν την στιγμή και με ορίζοντα την κορύφωση του καλοκαιριού τρία είναι τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Αρχικά η μουσική στην εστίαση. Η απαγόρευσή της έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο μεταξύ των πολιτών αλλά και εντός της κυβέρνησης που παρά το γεγονός πως στηρίζει τις αποφάσεις της επιτροπής αναγνωρίζει πως το μέτρο έχει πέσει σε απαξία από τους πολίτες ενώ πολλές είναι οι επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που δεν το τηρούν.
Άλλο ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την επιτροπή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ισχύει από τις 00:30 έως και τις 05:00. Και αυτό το μέτρο φαίνεται πως αποτελεί κοινή παραδοχή πως πρέπει να καταργηθεί αφού σε πολλές περιπτώσεις μετά τα μεσάνυχτα πολλές γειτονιές σφύζουν από ζωή. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας πως δεν περιμένει κάποια αλλαγή προς το παρόν λέγοντας λακωνικά πως θα «πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τα μέσα του μήνα».
Τέλος, βραχνά για χιλιάδες ζευγάρια ανά την επικράτεια είναι το πλαίσιο που διέπει τις δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις αφού όπως τα ίδια λένε αλλά και ο ίδιος ο κλάδος υποστηρίζει το όριο των 100 ατόμων σε συνδυασμό με την απουσία μουσικής αλλά και τον περιορισμό στην ώρα κυκλοφορίας δεν επιτρέπει επί της ουσίας την λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων. Επ’ αυτού ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε μία «σταυροφορία» όπου και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του σημειώνει πως είναι ακατανόητοι οι εν λόγω περιορισμοί και ειδικά ο περιορισμός στα άτομα όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο στην εστίαση. Το θέμα θα συζητηθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr αν όχι σήμερα, τότε εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ρυθμιστεί έτσι ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορούν να λειτουργήσουν και τα ζευγάρια να υπολογίζουν σε ένα ανώτατο όριο καλεσμένων 200 ατόμων.
Υποχωρεί η πανδημία στη χώρα
Την ίδια ώρα, σε σταθερή πορεία παραμένει η πανδημία στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σύμμαχο τον καλό καιρό που, όπως είχε εξηγήσει την περασμένη εβδομάδα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μειώνει τη διασπορά του κορωνοϊού κατά 20%.
Από τα πλέον αισιόδοξα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ είναι η πτωτική τάση στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης μειώνεται κατά 69 ασθενείς μέσο όρο ανά εβδομάδα, φτάνοντας σήμερα τους 476 από 486. Αναφορικά με τους θανάτους σήμερα, άλλοι 39 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Η επιδημία παρουσιάζει σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε όλη τη χώρα, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα σημερινά 1.239 νέα κρούσματα, λιγότερα από χθες επί περισσότερων όμως τεστ -46.251 έναντι 45.184-, με τα 590 μόλις στην Αττική.
Πέρα από το τριψήφιο του Κέντρου της Αθήνας (185) και της Θεσσαλονίκης (148), σε όλη τη χώρα σημειώνονται χαμηλά διψήφια, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού κάτω από 20 για όλες τις περιφερειακές ενότητες πλην της Τήνου (23,16) και της Νάξου (43,19).
Ακόμη και σε περιφέρειες όπου η επιδημία επιμένει, όπως το λεκανοπέδιο, το σύστημα υγείας δείχνει να μην επιβαρύνεται αλλά να αποσυμπιέζεται έστω και αργά. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είναι 2.344, με το 1/3 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες.
Ειδήσεις σήμερα