Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Όπως είπε σχολιάζοντας την επικείμενη ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, «η επιτροπή των λοιμοξιολόγων και η κυβέρνηση πιθανόν έχουν περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Μιλώντας δε για τα επιδημιολογικά δεδομένα σημείωσε πως χθες ο δείκτης θετικότητας ήταν χαμηλότερος, καθώς όπως είπε ήταν κάτω από το 4% και συγκεκριμένα ήταν στο 3,7%.

Η κυρία Λινού τόνισε ότι με τους εμβολιασμούς πάμε καλά και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι πλέον είμαστε έξω και έχουε ελευθερία ειναι θετικό. Για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κάτω των 30 ετών είπε ότι πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα και για αυτή την ηλικιακή ομάδα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τους δοθεί και η δυνατότητα να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnshon & Johnshon είπε ότι είναι καλύτερο από απόψη πρακτικής και ταχύτητας, ενώ σημείωσε ότι στην Αμερική υπάρχει περιορισμός στα εμβόλια για τις έγκυες και τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί.

«Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν το εμβόλιο με βάση αυτό που θα τους πει ο γιατρός τους» σημείωσε η κ. Λινού. Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για προνόμια στους εμβολιασμένους η κ. Λινού τόνισε «αυτό είναι σοφό και καλό υπό την δυνατότητα οτι μπορούν όλοι να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα δημιουργηθούν ανισότητες».

Ειδήσεις σήμερα 

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριο