Σε σύσταση εξαίρεσης των γυναικών που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή κυοφορούν να μην κάνουν το εμβόλιο των AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, εισηγούνται για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια (δηλαδή Pfizer/BioNTech και Moderna προς το παρόν – επίκεινται η έγκριση του mRNA εμβολίου της CureVac).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σε διαδικασία φυσικής ή υποβοηθούμενης σύλληψης δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, τα εμβόλια δηλαδή που βασίζονται σε αδενοϊούς.

Μάλιστα, ο ειδικός αλγόριθμος θα τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε όταν ο θεράπων ιατρός εισάγει στο σύστημα την ένδειξη «κύηση» ή «ορμονοθεραπεία για IVF» αυτομάτως να επιλέγεται ραντεβού εμβολιασμού μόνο για τα mRNA εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών. Μια ηλικιακή ομάδα που αρκετές γυναίκες πλέον αποφασίζουν να αποκτούν παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί η ομάδα των 30-39 ετών θα εμβολιάζονται αποκλειστικά με AstraZeneca. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στην ηλικιακή ομάδα των 18-29 ετών, όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού.