Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δώσει τον «οδικό χάρτη» της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, τα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως, αν και παρουσιάζουν μία μικρή εικόνα ύφεσης, μπορούν εύκολα να ανατραπούν, γεγονός που απαιτεί διπλή προσοχή, τόσο από την πλευρά των Αρχών όσο και από την πλευρά των πολιτών.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την αποτροπή των μετακινήσεων κατά την περίοδο του Πάσχα, με σκοπό να περιφρουρήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά (…) Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας» δήλωσε σήμερα στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από τις επόμενες ημέρες και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι συνεχείς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς όπως υπενθυμίζεται οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

mploka-diodia2

Επισημαίνεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται ΜΟΝΟ το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται ελεύθερα μόνο το Σαββατοκύριακο.

Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση. Με απλά λόγια, εάν κάποιος επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες, την Μεγάλη Δευτέρα, ή την Μεγάλη Τρίτη για παράδειγμα να μετακινηθεί εντός της περιφέρειας Αττικής, οι αστυνομικοί θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στο στόχαστρο οι βεβαιώσεις για μετακινήσεις κατ’ εξαίρεση

Κυβερνητικές πηγές εξήγησαν στο protothema.gr ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι έχουν φουντώσει, με πολλούς να χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις.

«Οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες» σημειώνει αρμόδια πηγή μιλώντας στο protothema.gr και προσθέτει ότι οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων.

Στο «στόχαστρο» διακριτικών ελέγχων θα παραμείνουν οι συναθροίσεις στις πλατείες και λοιπούς υπαίθριους χώρους.

«Ειδικά και στους νέους μας να τους πω να διοχετεύσουν την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. Εξάλλου, από την επόμενη εβδομάδα, από την Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει πια η πλατφόρμα των εμβολίων για τριαντάρηδες. Άρα ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, ανοίγει η εστίαση. Άρα η δικαιολογία «μα είναι κλειστό το καφέ πού θα πάω» εκλείπει. Έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα εν πάση περιπτώσει και πιστεύω ότι όλοι θα δείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

varnava2

Μικρή «ανάσα» από τους επιδημιολογικούς δείκτες

Η σταθερή όπως διαγράφεται τον τελευταίο καιρό πορεία της πανδημίας στη χώρα, σήμερα σημειώνει πτωτικές τάσεις σε όλους τους δείκτες. Οι διασωληνωμένοι από 831 χθες στους 822, 75 νέοι θάνατοι από COVID-19 έναντι 86 και, κυρίως, 2.759 νέα κρούσματα, σημαντικά λιγότερα από τα 3.833 μία εβδομάδα πριν, όπως και από τα 3.015 χθεσινά, κατόπιν μάλιστα περισσότερων ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 61.323 τεστ κορωνοϊού ενώ σήμερα 63.048. Προς τα κάτω κινήθηκε και ο δείκτης θετικότητας, στο 4,37% από 4,91.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τα στοιχεία της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στον ρυθμό εισαγωγών νέων ασθενών με COVID-19 σε υψηλά ωστόσο νούμερα και μια αμυδρά πτωτική τάση. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 492 από 501.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα υπό στενή παρακολούθηση, τα self-test να συμβάλλουν ήδη στην «αποκάλυψη» των ασυμπτωματικών φορέων και το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού να χτίζει σταθερά το τείχος ανοσίας με επιταχυνόμενο ρυθμό –στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 30-39 ετών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την επόμενη ημέρα και επίκειται η διεύρυνση ωραρίου των εμβολιασμών–, ξεκινά σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα, στο πλαίσιο του επιτρεπτού.

Ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η έκδηλη κόπωση των πολιτών, όπως ανέφερε νωρίτερα στην ημέρα ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, βρέθηκε πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών που οδηγούν στην επαναφορά της εστίασης για εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, της διά ζώσης εκπαίδευσης για τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες στις 10 Μαΐου και το άνοιγμα υπερτοπικών μετακινήσεων και τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Στις αποφάσεις συνέβαλε και η αντοχή που έχει επιδείξει το σύστημα υγείας, το οποίο ανταποκρίνεται στη σκληρή δοκιμασία του κορωνοϊού. Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιτυχία του ΕΣΥ στο τέλος της περιπέτειας να μην αποτελέσει «πύρρειο νίκη».

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ανήλθαν χθες σε 5.496, με τους 1.306 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Έως χθες βράδυ, σε ένα 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν 569 νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρα, με τις 286 στα νοσοκομεία της Αττικής που νοσηλεύουν συνολικά 2.498 ασθενείς. Αναπόφευκτα, τα 1.305 σημερινά κρούσματα του λεκανοπεδίου θα πιέσουν το σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, οι βασικές εστίες κορωνοϊού τον τελευταίο καιρό, το Κέντρο και τα Δυτικά Προάστια, δίνουν σήμερα 397 και 206 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βόρεια Ελλάδα με τους 1.504 νοσηλευόμενους ασθενείς και έντονη ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σέρρες. Για σήμερα, στις τρεις περιφερειακές ενότητες εντοπίζονται κατ΄ αντιστοιχία 374, 43 και 19 νέα κρούσματα.

Τέλος, ενώ η επιδημία δείχνει να έχει υποχωρήσει σε κόκκινες περιοχές όπως η Αχαΐα, στην οποία καταγράφονται μόλις 48 νέες λοιμώξεις, δεν συμβαίνει το ίδιο στη Μαγνησία και τη Λάρισα. Οι μεγάλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με 54 και 86 σημερινά κρούσματα αντίστοιχα.

xartis22

Στον χορό της βρετανικής μετάλλαξης η χώρα

Την επικράτηση του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα σε ποσοστό 64,22% μαρτυρούν τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, από τα 1.190 επιλεγμένα δείγματα για την περίοδο 26 Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν 993 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), εκ των οποίων τα 989 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη [Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)] και 4 τη νοτιοαφρικανική [B.1.351/South Africa (Variant 501.V2)], η οποία ανέρχεται στο 0,74% των εγχώριων μεταλλάξεων.

Επιπλέον, από τα 122 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI), τα 120 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) που συνολικά αποτελεί το 4,65% των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ) και 1 αφορούσε το στέλεχος VariantVUI-202102/03.

Τέλος, έχουν απομονωθεί συνολικά 88 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα, εκ των οποίων 86 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και 2 τη νοτιοαφρικανική.