Ακόμη ένα βήμα υποχώρησης έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο εύφλεκτο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σε μία προσπάθεια να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και να προσελκύσει οικογενειακούς γιατρούς είτε στις ΤΟΜΥ, είτε στον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, με υπουργική απόφαση (την υπογράφουν ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής, κ. Παύλος Πολάκης) αυξάνεται ο χρόνος επίσκεψης των πολιτών προκειμένου να κάνουν εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας από 10 λεπτά που προβλεπόταν αρχικά σε 30 λεπτά ενώ οι επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων θα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 45 λεπτών. Η διάρκεια της επίσκεψης στον οικογενειακό γιατρό (30 λεπτά) ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των γιατρών – αλλά και σημείο τριβής επί μήνες με το υπουργείο Υγείας, το οποίο πλέον οπισθοχώρησε.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός διευκρινίζει στην υπουργική απόφαση ότι σε κάθε περίπτωση η διάρκεια του χρόνου εξέτασης κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του εξετάζοντος ιατρού.

Εκτός από… χρόνο, το υπουργείο προσφέρει και χρήμα στους οικογενειακούς γιατρούς που βρίσκονται στο σύστημα της ΠΦΥ. Με την ίδια απόφαση, παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η πάγια αμοιβή των οικογενειακών γιατρών που προβλεπόταν στον νόμο ότι θα δίδεται για το πρώτο εξάμηνο και μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι οικογενειακοί γιατροί -γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι- αμείβονται με έναν καθορισμένο μισθό, 1.801,09 ευρώ όταν πρόκειται για γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 1.800 ευρώ για παιδιάτρους, για τους πρώτους έξι μήνες μέσα στο σύστημα της ΠΦΥ. Μετά ορίζεται πως η αμοιβή τους θα προσαρμοστεί στον εγγεγραμμένο πληθυσμό που θα έχουν και που μπορεί να είναι μέχρι 2.500 ενήλικες ή μέχρι 1.500 παιδιά.

Η διατήρηση της ίδιας αμοιβής, για άλλους έξι μήνες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, δείχνει αφενός την πριμοδότηση των …γενναίων γιατρών που επέλεξαν την ΠΦΥ, αφετέρου τη δυσλειτουργία του συστήματος σε ό,τι αφορά τους πολίτες και την πρόσβασή τους σε αυτό.

Οι εγγραφές των πολιτών γίνονται με το σταγονόμετρο (σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου μήνα οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούσαν τα 2 εκατ.) ενώ και οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί είναι πολύ λιγότεροι από όσους αναμενόταν να ενταχθούν στο σύστημα. Στις ΤΟΜΥ υπάρχουν 500 από τους 1.200 που αναζητούνταν για να στελεχώσουν τις μονάδες, συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχουν κάνει περί τους 700 από τους 2.800 που επίσης ζητούνταν με προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ενώ και η δεξαμενή των Κέντρων Υγείας αδειάζει από παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που «βαφτίστηκαν» εν μία νυκτί τον περασμένο Ιούνιο οικογενειακοί γιατροί.