Συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα μας ο κορωνοϊός, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το ήδη καταβεβλημένο από το τρίτο κύμα της πανδημίας Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αναδεικνύεται για ακόμα μία εβδομάδα σημαντικά επιβαρυμένο, όπως προκύπτει και από τα 2.747 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έπειτα από 57.370 διαγνωστικούς ελέγχους.

Σε κρίσιμη κατάσταση το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα – Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων

Χωρίς τέλος είναι τα θλιβερά ρεκόρ που σημειώνονται καθημερινά στο πλαίσιο της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν σήμερα τους 790, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας τις 559, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 78. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, το ΕΣΥ ασφυκτιά από συμπολίτες μας που χρήζουν νοσηλείας λόγω του κορωνοϊού.

Η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη τη χώρα ανέρχεται στο 85%, ενώ αύξηση κατά 4% καταγράφηκε στις νοσηλείες σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 φτάνουν πλέον στους 5.500, με μέσο όρο εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα τις 530 ημερησίως.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται εκ νέου στο κέντρο της πανδημίας, παρατηρήθηκε διπλασιασμός των διασωληνωμένων ασθενών, με τους ειδικούς, μάλιστα, να αναμένουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους τις επόμενες ημέρες. Αυτό προκύπτει αφενός από την καθολική αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τις επίσης αυξημένες εισαγωγές ασθενών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ενδεικτικό είναι ότι στην Θεσσαλονίκη η κάλυψη των απλών κλινών ΜΕΘ-COVID φτάνει πλέον το 62%.

Το βλέμμα των ειδικών είναι, λοιπόν, στραμμένο στα βόρεια, με τις διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου στη Θεσσαλονίκη να ανέρχονται σε 379 και την επιδημιολογική επιβάρυνση να εντοπίζεται αυξημένη κατά 8%. Την αγωνία των ειδικών, ωστόσο, εντείνει και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις γύρω περιοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση σημειώνουν σταθερά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες. Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική καταγράφουν σήμερα διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων, ενώ εξαιρετικά επιβαρυμένη και δύσκολη είναι η εικόνα της Κοζάνης. Εκεί σήμερα σημειώθηκαν 62 νέα κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση που ανέρχεται στο 23,5%. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην περιοχή, αντίθετα με την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα (111 κρούσματα σήμερα) όπου από τη Δευτέρα 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα (με click away και click in shop αντίστοιχα).

Σταθεροποίηση στην Αττική – «Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τους νέους

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου κλείνει με σταθερή αλλά εξαιρετικά επιβαρυμένη εικόνα στην Αττική (ήπια αύξηση επιδημιολογικού φορτίου κατά 7%), όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα φτάνει τα 1.248, εκ των οποίων τα 326 στο κέντρο της Αθήνας, 252 στα δυτικά της Περιφέρειας και 204 στον Πειραιά. Σε ηπιότερα επιδημιολογικά επίπεδα βρίσκονται οι βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου σημειώνοντας 165, 150 και 146 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα και βέβαια τα νησιά με 5 νέες λοιμώξεις.

Σε επίπεδο νοσηλευτικών ιδρυμάτων η κατάσταση στην Αττική και τη νότια Ελλάδα κρίνεται σταθερή αλλά δύσκολη, με τις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες να μην παρουσιάζει διακυμάνσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Αττικής προκύπτει και από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα, το οποίο καταγράφεται ως σταθερά υψηλό τους τελευταίους δύο μήνες αλλά με μια μικρή ύφεση την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών σε κάθε ευκαιρία για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, αλλά και για την έκθεση των νέων σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους νέους ηλικίας 15-19 ετών, με σχετική μελέτη που διενεργήθηκε σε μαθητές κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου από την καθηγήτρια Βάνα Σύψα, να δείχνει ότι τα παιδιά του Λυκείου φορούσαν μάσκα στο σχολείο σε ποσοστό 98%, αλλά μόλις 76% στις κοινωνικές τους συναναστροφές εκτός σχολείου. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η ειδικός κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους εφήβους κατά το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη την χώρα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Self test: Εργαλείο επανεκκίνησης της κανονικότητας με το βλέμμα στο Πάσχα

Τα αισιόδοξα μηνύματα από το μέχρι τώρα άνοιγμα του λιανεμπορίου και η προσθήκη του δωρεάν, συμπληρωματικού εργαλείου των self test για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας θα ληφθούν υπόψη κατά τις επόμενες συνεδριάσεις των Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις προς το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Το «Πάσχα στο χωριό» βρίσκεται υπό συζήτηση, με τους ειδικούς να βασίζονται στη νέα μέθοδο αυτοελέγχου των πολιτών για την έγκαιρη διάγνωση συμπτωματικών και μη κρουσμάτων και ως εκ τούτου τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο η Κως και ο δήμος Ήλιδας, ενώ επίπεδο συναγερμού κατεβαίνουν οι ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Φθιώτιδας (με εξαίρεση τους Δήμους Λαμιέων και Λοκρών) και οι δήμοι Mαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, Κατερίνης, Αστυπάλαιας και Σκιάθου.

Όσον αφορά στα μέτρα, αποφασίστηκαν:

  • Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.
  • Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων. Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.
  • Επιπλέον, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και στη Θεσσαλονίκη με click away. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοντοζαμάνης: Μόνο για το πρώτο διάστημα διπλά self test στα σχολεία – Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει «άκυρο»