Την ώρα που αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε αναπροσαρμογές των εμβολιαστικών εκστρατειών τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας ετοιμάζεται για τις δικές της εισηγήσεις.

Μετά την παραδοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, συνδέεται με τις θρομβώσεις, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει εάν χρειάζεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμβολιασμών αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Astra Zeneca για πιο νέες ηλικίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του protothema.gr ανάμεσα σε αυτά που εξετάζεται είναι ένας τρόπος προκειμένου αφενός να μην χαθούν δόσεις ( έχει παρατηρηθεί, πολίτες να ακυρώνουν ή να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους όταν εντοπίζουν πως πρόκειται να λάβουν το σκεύασμα της AstraΖeneca ) και αφετέρου να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία δίνοντας την δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό νωρίτερα.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει λοιπόν να «ανοίξει» η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr στο τραπέζι βρίσκεται και ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ηλικιών από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παρενεργειών, μία επιλογή που έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Αλαλούμ στην ΕΕ – Χωρίς κοινή θέση για τα όρια ηλικίας

Στο μεταξύ, πολλές  είναι οι χώρες που έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Τελευταίες είναι η Πορτογαλία και η Ολλανδία, οι οποίες προστίθενται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσαν τον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Η Πορτογαλία αποφάσισε εχθές να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους άνω των 60 ετών λόγω των αναφορών σχετικά με πιθανή διασύνδεση του εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος.

«Θέλω να επισημάνω ότι στόχος της εκστρατείας εμβολιασμών στην Πορτογαλία είναι να σώζει ζωές και να προλαμβάνει σοβαρή ασθένεια», δήλωσε, εχθές, η επικεφαλής της Αρχής Υγείας της χώρας Γκράσα Φρέιτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ειδικής ομάδας εμβολιασμών Ενρίκε Μέλο δήλωσε ότι η απόφαση να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 θα έχει μονάχα «μικρό» αντίκτυπο στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Στο ίδιο κλίμα, η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών, αφού είχε ήδη αναστείλει τη χορήγησή του στους νέους από την περασμένη εβδομάδα.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 «μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν με ασφάλεια» το σκεύασμα της AstraZeneca ενώ οι νεότεροι θα κάνουν «ένα διαφορετικό εμβόλιο».

Από τις 2 Απριλίου είχε ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, λόγω της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

«Είναι ένας συμβιβασμός, από τη μία πλευρά, των πλεονεκτημάτων του εμβολίου για την υγεία και από την άλλη, των κινδύνων για την υγεία, ιδίως στις νεότερες γυναίκες, εξαιτίας μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε όμως ότι ο κίνδυνος για την υγεία, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από Covid-19, σε ανθρώπους άνω των 60 είναι «κατά πολύ υψηλότερος» από τον κίνδυνο της σπάνιας θρόμβωσης με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε έτσι να ακολουθήσει τη σύσταση του Ολλανδικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο εκτίμησε ότι στους πολίτες κάτω των 60 ετών θα πρέπει «προς το παρόν» να προτείνεται ένα άλλο εμβόλιο. Όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν και την δεύτερη, δεδομένου ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά το χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει ανάλογα μέτρα. Η Γαλλία χορηγεί το εμβόλιο στους 55 και άνω, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία στους άνω των 60 ετών.

Eιδήσεις σήμερα 

Εισαγωγές στα νοσοκομεία: Νέο αρνητικό ρεκόρ 

Παγώνη: Τα τρία δεδομένα που θα κρίνουν το «Πάσχα στο χωριό»