Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων τους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβάλλονται, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το θέμα του οικονομικού στραγγαλισμού των γιατρών συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ όπου και παρατέθηκαν αναλυτικά όλες οι παράμετροι που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ από την αρχή του έτους χάθηκε η έκπτωση του 15% του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Από 1.2.2019 αυξήθηκε η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ λόγω θέσπισης νέου μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό σημαίνει νέα ελάχιστη εισφορά στα 130 ευρώ τον μήνα.

Η νέα ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανέρχεται στα 45,17 ευρώ τον μήνα.

Σημαντικά αυξημένες είναι οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους όσον αφορά τον ΕΤΕΑΕΠ, με αιφνιδιαστική ασφυκτική προθεσμία αποπληρωμής των ειδοποιητηρίων για πρόνοια (εφάπαξ) του τρέχοντος έτους (49,44 ευρώ για το Α’ δίμηνο του 2019) καθώς και τα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 (281,28 ευρώ x 2 για τη διετία 2017/18 με ρύθμιση).

Για το ΕΤΕΑΕΠ (εφάπαξ), η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι 26 ευρώ από 23,44 ευρώ. Το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι ανέρχεται σε 7.800 ευρώ (από 7.032 ευρώ).

«Συμπερασματικά, η εφαρμοσθείσα μείωση του συντελεστή για τη σύνταξη από το 20% στο 13,33% εξανεμίζεται ιδίως για τα μικρομεσαία εισοδήματα. Το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, με ελάχιστη ανταποδοτική αξία» αναφέρει το προεδρείο του ΠΙΣ, προσθέτοντας πως «το «ακριβό» δικαίωμα στην εργασία και στον βιοπορισμό στη χώρα μας έχει δημιουργήσει μία αυξανόμενη τάση φυγής στο εξωτερικό των νέων ιατρών αλλά και ιατρών που ασκούν πολυετή ιδιωτικό έργο».