Με ικανοποιητικό ρυθμό υψώνεται το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας, με 1.630.000 δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε πολίτες, ενώ παράλληλα, με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στα νοσοκομεία να «ηττηθεί» ο ιός, συνεχίζεται η επιχείρηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των Μονάδων (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα) κάνουν μια πρώτη, θετική αποτίμηση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων πολιτών, καθώς όπως είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «μας ενημερώνουν οι γιατροί από τις Μονάδες πως χάρη στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν υπάρχουν άτομα αυτής της ομάδας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

-Το 75% των ατόμων ηλικίας 75-79 ετών

-Το 64% των ατόμων 80-84 ετών

-Το 60% των ατόμων 85 και άνω

-Το 55% των ατόμων 60-64 ετών και

-Το 51% των ατόμων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 65-69 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό μήνυμα (SMS). Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν σε εκπαιδευτικούς και στα σώματα ασφαλείας. Όπως εξήγησε, «η επιλογή της επαγγελματικής κατηγορίας των εκπαιδευτικών, έγινε με βάση το κριτήριο ότι είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα που είναι ήδη στην προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν γεωγραφική κάλυψη σε όλη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει ένα μηχανισμό ανάλογα με αυτό τον Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε σε πολύ λίγο χρόνο να μπορούν να κινητοποιήσουν συναδέλφους τους για να εμβολιαστούν».

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 πολίτες να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Από την 1η Απριλίου τα εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα της Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), της Astrazeneca (450.00 δόσεις), της Moderna (100.000 δόσεις) και της Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).

Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο θέμα της ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca επανήλθε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Θεοδωρίδου.

Η ειδικός επανέλαβε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν έναντι των τυχόν παρενεργειών. Παράλληλα όπως ανέφερε συνεχίζεται η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη αιτιώδους συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, με 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Τις τελευταίες ημέρες επιστημονικά κέντρα όλης της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση μιας κλινικής οντότητας, η οποία έχει τον σπάνιο συνδυασμό να εκδηλώνεται με θρομβώσεις και θρομβοπενία, δηλαδή ελαττωμένα αιμοπετάλια, και μάλιστα να συσχετίζεται ενδεχόμενα με τον εμβολιασμό, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο ΕΜΑ έχει συγκεντρώσει τα δεδομένα από όλη την Ευρώπη, συνεχίζει μία ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει εάν υπάρχει η αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτής της σπάνιας κατάστασης» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και η AstraZeneca έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου μία ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν και παράλληλα, αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, κυριότερα των εμβολιαστικών κέντρων, για τα σημεία και τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν.

Το σπάνιο αυτό σύνδρομο εκδηλώνεται, όπως ανέφερε, περίπου 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα «ύποπτα» συμπτώματα είναι ασυνήθη σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, δηλαδή αναφέρεται έντονο θωρακικό άλγος ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία.

Καταλήγοντας αναφορικά με το θέμα των θρομβώσεων η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στους εμβολιαζόμενους με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό. Ούτε αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος με ιστορικό θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η υπερβολική αγωνία για τις αλλεργίες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε φαινόμενα φόβου από πλευράς πολιτών και δισταγμού από πλευράς γιατρών για τον εμβολιασμό ατόμων με αλλεργίες.

«Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται, να ακυρώνουν τους εμβολιασμούς τους ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες για να εμβολιαστούν σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντας ότι «η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί, είναι εάν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο, και έχει χρειαστεί η ανάταξή του με ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε Νοσοκομείο. Οι κοινές αλλεργίες είτε σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, το φυσικό καουτσούκ, το λατέξ, ακόμη και σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται ενδοφλέβια, πλην της γαστρογραφίνης, όπως και ουσίες οι οποίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα, βαφές, χρώματα, αυτές οι αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» αποσαφήνισε.

Ειδήσεις σήμερα 

Στο… κόκκινο οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας – Πότε περιμένουν τα self test