Την πρόβλεψη πως από τις 25 Μαρτίου και ύστερα η πορεία της πανδημίας θα εμφανίσει μία αργή αποκλιμάκωση έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κ Τζανάκης παράλληλα προέβλεψε πως περίπου 10 ημέρες μετά από αυτό το ορόσημο θα ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέτοντας το ανώτατο όριο των διασωληνωμένων στους 700 με 710. «Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στα επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Σε ό,τι αφορά στα self test επισήμανε ότι δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής για να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. «Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός», ανέφερε.

 

Διαβάστε σήμερα

Bαλβίδα αποσυμπίεσης με μικρά μέτρα χαλάρωσης – Τι ισχύει από σήμερα

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ομάδες νοσημάτων πολύ υψηλού κινδύνου