Με μικρές ανάσες ελευθερίας η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Αν και οι νέες διαγνώσεις που έφτασαν τις 11.990 από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου (2.785 σήμερα), η αυξητική τάση στους διασωληνωμένους (649) και η κατάσταση των νοσοκομείων δεν επιτρέπουν χαλάρωση μέτρων και άνοιγμα δραστηριοτήτων, η διαχείριση της πανδημίας τίθεται σε νέα βάση με τη χρήση των «βαλβίδων αποσυμπίεσης»:

-επιτρεπόμενη μετακίνηση 5:00 π.μ. – 9:00 μ.μ. σε όλη τη χώρα (από αύριο Σάββατο)

-τέλεση λειτουργιών για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (1 πιστός/25 τ.μ., έως 20 πιστοί με χρήση μάσκας)

-άνοιγμα των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων (από την ερχόμενη Δευτέρα)

-ερασιτεχνική αλιεία για διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους (με SMS 6)

-άνοιγμα υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων

-λειτουργία δημόσιων πάρκων για επισκέψεις έως 3 ατόμων

(για τις δύο τελευταίες δραστηριότητες μέγιστο αριθμό αποτελούν τα 3 άτομα, εξαιρουμένων των οικογενειών, η χρήση μάσκας και αποστολής SMS 6 είναι απαραίτητες, απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής).

Παράλληλα, το ένα δωρεάν ατομικό rapid test την εβδομάδα για κάθε πολίτη από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τη χρήση ΑΜΚΑ, η πρωτοποριακή κίνηση της χώρας σύμφωνα με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο, γίνεται από τα τέλη Μαρτίου ένα ακόμη όπλο που θα επιτρέψει τα 10 εκατομμύρια τεστ εβδομαδιαίως και τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας.

Πίεση στο ΕΣΥ για 4 εβδομάδες ακόμη και χωρίς νέα κρούσματα

Δύο με τέσσερις εβδομάδες θα χρειαζόταν το ΕΣΥ για την αποσυμπίεσή του, ακόμη και αν με έναν «μαγικό τρόπο» σταματούσε η μετάδοση του κορωνοϊού. Η υπόθεση της κυρίας Παπαευαγγέλου αντανακλά τα τεράστιο βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία της χώρας, με 4.599 ασθενείς COVID-19∙ 1.072 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), θαλάμους αρνητικής πίεσης και σε απλούς θαλάμους όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας σε Μονάδα.

Χθες πραγματοποιήθηκαν 525 νέες εισαγωγές, 298 εκ των οποίων στην Αττική που επιβαρύνεται ασύμμετρα από την πανδημία λόγω του μεγάλου πληθυσμού και των μεταλλάξεων που επικρατούν, στοιχεία που εξηγούν εν μέρει και την αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων. Ενδεικτικά, στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν χθες 2.312 ασθενείς.

Ο μέσος όρος εισαγωγών για την εβδομάδα ξεπέρασε τις 500 ανά ημέρα και η επιβάρυνση στις ΜΕΘ το 20%, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αριθμοί πρωτοφανείς από την έναρξη της πανδημίας, όπως σχολίασε.

Δηλωτική της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία είναι η κατάσταση στο «Αττικόν». Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, από την 1η Μαρτίου έχουν εισαχθεί 404 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 52 σε ΜΕΘ, με τους νοσηλευόμενους σήμερα να φτάνουν αντίστοιχα τους 222 και 44.

Το σύστημα υγείας λυγίζει και στην Αχαΐα, πρόσθεσε η καθηγήτρια, και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης για το βάρος στο σύστημα υγείας, το οποίο εξακολουθεί να ενισχύεται∙ οι ΜΕΘ από 557 έχουν φτάσει τις 1.189 (αύξηση 114%) και μαζί με τις ιδιωτικές τις 1.450.

Για σήμερα 64 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με την COVID-19. Όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, δεν αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας λόγω των λιγότερων νοσηλειών ηλικιωμένων ασθενών.

Αύξηση στου επιδημιολογικούς δείκτες – Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στα 20.000 παραμένουν τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια και μια αίσθηση σταθεροποίησης αποτυπώνεται για Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, αντίθετα με Κρήτη, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία που η επιδημία δείχνει αυξητική τάση.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα για την εβδομάδα έφτασε τα 2.250 και ο δείκτης θετικότητας από το 4,5 οδηγήθηκε στο 6%. Παράλληλα, το Rt παραμένει πάνω από το 1.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.281 νέες λοιμώξεις, με το κέντρο να παραμένει η υγειονομική βόμβα (317) και Δυτικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά να ακολουθούν (206 και 197 αντίστοιχα). Συνολικά το λεκανοπέδιο κατέγραψε αύξηση σε νέες διαγνώσεις 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημάδια σταθεροποίησης αντιθέτως δίνει η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η οποία για σήμερα σημειώνει 302 κρούσματα.

Ωστόσο, αρνητικό επιδημιολογικό αποτύπωμα δίνουν για σήμερα βάσει νέων διαγνώσεων Αχαΐα (151), Λάρισα (83), Φθιώτιδα (36), Εύβοια (56), Ημαθία (39), Ηράκλειο (53), Ιωάννινα (27), Κοζάνη (51), Κορινθία (40), Μαγνησία (50).

Η συνολική εικόνα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών κρουσμάτων, φέρνει αλλαγές στον χάρτη αυξημένου και πολύ αυξημένου (βαθύ κόκκινο) κινδύνου. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο στις 6 το πρωί στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Ζακύνθου, οι δήμοι Αμφίπολης της (Π.Ε. Σερρών), Καστοριάς και Ορεστίδος (Π.Ε. Καστοριάς) και Καρδίτσας (Π.Ε. Καρδίτσας) και παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου.

Στο ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που βρίσκεται από χθες το πρωί και μέχρι τις 29 Μαρτίου η Λέρος εντάσσονται μέχρι την ίδια ημερομηνία: η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν λόγω μείωσης στο επιδημιολογικό τους φορτίο οι Π.Ε. Φωκίδας, Σάμου, Άρτας, Λευκάδας και ο δήμος Ρόδου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης