Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι κοντά στα 2.300. Σημειώνεται ότι προ δεκαημέρου, στις 23 Φεβρουαρίου είχαν και πάλι επιβεαιωθεί πάνω από 2.000 κρούσματα (2.147).
Η επιδημιολογική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στην Αττική, παραμένει υψηλή, πράγμα που υπαγορεύει την παράταση των μέτρων, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Η «βαριά» επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα απασχολεί από την περασμένη Παρασκευή τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Εξίσου προβληματισμένοι με την ταχύτητα που κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, εξαιτίας και της βρετανικής μετάλλαξης, είναι όμως οι ειδικοί και για τον τρόπο που… δεν εφαρμόζεται το πλέγμα των μέτρων του ισχύοντος lockdown.
Η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες αλλά και ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς αναφορικά με την εφαρμογή του lockdown έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μελών της Επιτροπής. Οι ειδικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένως τη διενέργεια ελέγχων όπως και τα αποτελέσματα αυτών ώστε να διασφαλίζεται πως λειτουργεί κάθε πρόταση τους που γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση.
Το πεδίο που κατά τους ειδικούς αποτελεί.. πεδίον δόξης λαμπρό για την επιδημία και την εκτίναξη των κρουσματων είναι οι εργασιακοί χώροι. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ένα πεδίο από το οποίο απουσιάζουν επιδεικτικά σχεδόν οι σχετικοί έλεγχοι. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της επιδημίας στον Πειραιά, στη Δυτική Αττική, την Αρκαδία, την Ευβοια, οφείλεται κυρίως στις συρροες κρουσμάτων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλους εργασιακούς χώρους.
Όχι μόνο το resting που έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο δεν εφαρμόζεται αλλά ούτε και η τήρηση του πιο απλού μέτρου, της χρήσης μάσκας από τους εργαζόμενους.
«Δεν υπάρχει άλλο μέτρο για να εφαρμοστεί. Πρέπει -και το ζητάμε συνέχεια- να εφαρμοστούν όσα εισηγουμαστε και τα υιοθετεί η κυβέρνηση» λέει χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, μέσα στην Επιτροπή ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες –μετά και τα «μαύρα» επιδημιολογικά δεδομένα– η επιστημονική άποψη για εισήγηση ενός 15νθημερου lockdown στη χώρα, ακριβώς όπως το πρώτο του περασμένου Μαρτίου, με πλήρη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να κοπεί… μαχαίρι η μετάδοση του ιού και να διανυθεί ο δύσκολος αυτός Μάρτιος.
Άλλοι ωστόσο, ειδικοί διαφωνούν θεωρώντας πως ο κύκλος της μετάδοσης πρέπει να ελέγχεται με τα μέσα και τα μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, υποστηρίζοντας πως η λύση του testing στα σχολεία και στην εργασία θα ήταν πρόσφορη και αποτελεσματική –διαπιστώνουν όμως δυσανεξία των αρμοδίων να αναλάβουν την υλοποίησή της.
Το καθοριστικό πάντως στοιχείο που θα κρίνει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την αυριανή σύσκεψη είναι η αντοχή που μπορεί να επιδείξει το ΕΣΎ.
Τα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση, κρατούν σε εγρήγορση το υπουργείο υγείας από τα μέσα Φεβρουαρίου, και όπως έγραψε το protothema.gr, το περασμένο Σάββατο σε έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε η διακοπή των διακομιδων προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές, δόθηκαν εξιτήρια το Σαββατοκύριακο, έγινε εκκένωση του ΝΙΜΤΣ για να νοσηλευσει μόνο non Covid-19 περιστατικά, παραχωρήθηκαν 70 κλίνες ΜΕΘ.
Κορωνοϊός: Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;
Κορωνοϊός: Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα και… βλέπουμε – Καμία μείωση στο ιικό φορτίο
ΠΟΥ: «Όχι» στην προληπτική χρήση υδροξυχλωροκίνης έναντι του κορωνοϊού