Προς το χειρότερο φαίνεται πως έχει αλλάξει για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων η καθημερινότητα μετά από έναν χρόνο lockdown.

Η έρευνα της Focus Bari αποτυπώνει τις συνήθειες των Ελλήνων που άλλαξαν, πόσοι αισθάνονται πιο υγείες, πόσοι θεωρούν πως η ζωή τους άλλαξε προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο.

Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και δείχνουν μεταξύ άλλων πως τρεις στους πέντε Έλληνες (60%) δηλώνουν πώς η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει, αλλά και ένας στους δέκα (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ΄ ότι πριν την πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι άντρες δηλώνουν χειρότερη καθημερινότητα σήμερα περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες, και το ίδιο παρατηρείται για τις νεαρές ηλικίες σε σχέση με τις μεγαλύτερες και την Αθήνα/Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια.

Αναφορικά με την υγεία των Ελλήνων, η έρευνα έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα (78%) δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με μια μικρή αναλογία (14%) να αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με πέρσι, αλλά και μια ακόμα μικρότερη αναλογία (8%) να βρίσκονται σε καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνη που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χειρότερη καθημερινότητα και οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (36%) να ξεκινήσει ή/και να αυξήσει τουλάχιστον μία από μια σειρά βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα/άτμισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχήματα, η υπερβολή σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς οδηγίες ειδικού, κλπ.

Δείτε την έρευνα