Τη νομιμότητά του, η οποία αμφισβητείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλείται να αποδείξει το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έχει ζητήσει από το ΔΣ του ΠΙΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, να διαβιβαστούν στην οδό Αριστοτέλους μια σειρά από έγγραφα σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών. Συναρτά μάλιστα ο υπουργός την επικύρωση των Αρχαιρεσιών με τη νομιμοποίηση και την εκπροσώπηση του ΠΙΣ γενικώς, αλλά και ειδικώς σε ό,τι αφορά θεσμική συνάντηση που έχει ζητηθεί από τον ΠΙΣ με την ηγεσία της Αριστοτέλους.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία πιθανόν δεν αιφνιδίασε απολύτως το προεδρείο του ΠΙΣ, καθώς μέλη του είχαν αναφέρει και προ της συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα κενά της σχετικής νομοθεσίας που ίσως δημιουργούσαν προβλήματα. Επιπλέον, αρκετοί μέσα στον ΠΙΣ θεωρούν ότι στην Αριστοτέλους ενοχλούνται από το καθαρό κι ενισχυμένο «γαλάζιο” χρώμα του ΠΙΣ μετά το ποσοστό 62% που έλαβε η παράταξη ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ και τη συγκρότηση μονοπαραταξιακού προεδρείου, γεγονός που επηρεάζει και τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου. Πάντως, η παράταξη των γιατρών που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) διατυπώνει ευθέως τις ενστάσεις της για τη νομιμότητα των Αρχαιρεσιών και της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΙΣ ετοιμάζεται να προτάξει τα νομικά του όπλα στον κ. Ξανθό τις επόμενες ημέρες. Προτίθεται να διαβιβάσει τον διορισμό μελών εφορευτικής επιτροπής, τα πρακτικά της ίδιας επιτροπής για τις αρχαιρεσίες, τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, τους εκλογικούς καταλόγους, την κατάσταση ψηφισάντων. Αλλά όχι τα ψηφοδέλτια που επίσης ζητούνται από το υπουργείο Υγείας όπως εξήχθησαν από την κάλπη και αριθμήθηκαν όπως τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου προς τον ΠΙΣ.

Μάλιστα, μέλη του ΠΙΣ αναφέρουν πως το υπουργείο Υγείας έχει παρερμηνεύσει τον ρόλο του και θεωρεί πως λειτουργεί ως εκλογοδικείο. Προσθέτουν δε πως οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, υποβλήθηκαν εντός της εφορευτικής επιτροπής και όχι σε δικαστήρια και πως σε κάθε περίπτωση η εξέταση τους δεν επέφερε καμία αλλαγή στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των γιατρών και τα σχετικά με τις εκλογές έγγραφα αναμένεται να διαβιβαστούν στο υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μετά τη σκυτάλη των αποφάσεων σχετικά με τη νομιμοποίηση και εκπροσώπηση του ΠΙΣ θα κρατά ο υπουργός Υγείας.

Το χρονικό των εκλογών και των αμφισβητήσεων 

Οι εκλογές στον ΠΙΣ πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου – 380 πρόεδροι και εκλέκτορες Ιατρικών Συλλόγων ανέδειξαν τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για την επόμενη τριετία.

Η κυριαρχία της γαλάζιας παράταξης (τις 9 από τις 15 έδρες του ΔΣ του ΠΙΣ εξασφάλισε η παράταξη ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ η οποία προέκυψε από τη συνεργασία γιατρών του κεντροδεξιού χώρου και έλαβε το 62% των ψήφων) αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες για νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων σε υποψηφίους αλλά και για τις “παθογένειες” που εκδηλώθηκαν και σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα.

Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε πως στις 16 Μαρτίου συγκλήθηκε το νέο ΔΣ για την εκλογή του προεδρείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε, πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, α’ αντιπρόεδρος η κυρία Άννα Μαστοράκου, β’ αντιπρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, γενικός γραμματέας ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, ταμίας ο κ. Βασίλειος Ψυχογυιός.

Ωστόσο, μέλη της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ και της παράταξης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχαν καταγγείλει πως η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα είναι παράνομη διότι αφενός δεν είχαν επικυρωθεί τα αποτελέσματα των εκλογών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως ορίζεται στον νόμο, αφετέρου διότι η εφορευτική επιτροπή διαπίστωσε, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων σε υποψήφιους της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πάντως πως επειδή ό,τι παράτυπο διαπιστώθηκε, δεν αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα επέλθει κάποια αλλαγή.

Σημειωτέον πως η μη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και της συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα ανοίγει το ενδεχόμενο ακόμη και της καθαίρεσης του προεδρείου από τον υπουργό.