Αντίστροφα μετρά ο χρόνος από σήμερα για κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς τα 24ωρα που έπονται θα καθορίσουν το κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ στην Αττική, θα παραταθούν ή όχι. Η περιοχή της πρωτεύουσας ωστόσο είναι στο κόκκινο, ενώ και η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι και η καλύτερη αφού η πίεση ολοένα και αυξάνεται.

Όπως έχει μεταφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr, τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και οι αρμόδιοι από την κυβέρνηση που ασχολούνται με τα της πανδημίας επιθυμούν να δουν την κοινωνία και την αγορά να βαδίζει προς την κανονικότητα. Από την μία γιατί η πίεση στην οικονομία είναι μεγάλη και από την άλλη γιατί και οι επιστήμονες γνωρίζουν πως παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα του lockdown ο παράγοντας «ενδοοικογενειακή μετάδοση» είναι πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί.

Η οικονομία

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάθε μήνα που είναι κλειστό το λιανεμπόριο, προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα. Χαρακτηριστικό είναι δε πως μόνο τους πρώτους δύο μήνες του 2021, το έλλειμμα έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ, ενώ από το 3,9% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2021 βρισκόμαστε ήδη στο 5,3%, εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, οι άνθρωποι της αγοράς επιθυμούν διακαώς την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα, αφού εκτός από τα κρατικά ταμεία, επιβαρύνονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις από την απραξία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας την Κυριακή στο MEGA, εξέφρασε από πλευράς του την αισιοδοξία πως από την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο ίσως ανοίξει. «Το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» είπε, για να προσθέσει «το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο δεύτερος άξονας που εξετάζεται, και θεωρείται ίσως ο πιο σημαντικός είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος μίλησε στο OPEN την Κυριακή, «η Αττική έχει το μεγαλύτερο φόρτο στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας και έχει μπει σε ένα περιβάλλον ίσως το πιο πιεστικό από την αρχή της πανδημίας», ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανό να βελτιωθεί η κατάσταση έως την 1η Μαρτίου.

Μέχρι χθες ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 326 άτομα. Η Αττική δε, σηκώνει μεγάλο φόρτο, κάτι που αναγνώρισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως «πιεζόμαστε πολύ». Κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ. Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Και γι’ αυτό το λόγο θα ‘ήθελα να συστήσω για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή».

Τα σενάρια για την παράταση του lockdown

Έτσι, με την εικόνα αυτή διαμορφωμένη, κυβέρνηση και επιστήμονες είναι με το βλέμμα στην Τετάρτη, όπου οι λοιμωξιολόγοι στην σύσκεψή τους θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις έχοντας αναλύσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τα κρούσματα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, παρά την… καλή διάθεση, τα στοιχεία είναι αμείλικτα και η παράταση του lockdown είναι πλέον κοντά.

Το βασικό σενάριο θέλει την επέκταση των μέτρων περιορισμού για μία, ίσως και δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου. Ο χρόνος αυτός θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού η μείωση στα κρούσματα θα αποτυπωθεί και στην πίεση στο ΕΣΥ, αφού οι διασωληνώσεις, που δεν είναι καθαρή στατιστική καταμέτρηση, αποτυπώνονται με χρονοκαθυστέρηση.

Η «μέση λύση»

Από την άλλη, με δεδομένη την εκπεφρασμένη άποψη ορισμένων επιστημόνων πως η 1η Μαρτίου θα είναι μέρα μερικού ανοίγματος, συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης. Δηλαδή, μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία μέσω του click away, καθώς και προαναγγελία επιστροφής των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την 8η Φεβρουαρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.   «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε.

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν κάθε πιθανή επιλογή προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση κατά τους ελέγχους, αλλά και για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά το SMS στο 13033. Μία από τις σκέψεις είναι να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, «7» η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

sms-13033

Η διάρκειά του θα οριστεί στο ήδη καθιερωμένο δίωρο, το οποίο και θεωρείται από τους ειδικούς αρκετός χρόνος για να κάνει κάποιος τα ψώνια του. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αφού οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της εισήγησης των λοιμωξιολόγων.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε τα σενάρια για «κόφτη» στα μηνύματα για μετακίνηση των πολιτών τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο. «Είναι επιχειρησιακό το θέμα όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο παράγοντας του εμβολιασμού

Έτσι, παρά την δυσκολία σε πολλούς αποφασίζοντες να… χαμογελάσουν, μία ένεση αισιοδοξίας αποτελεί ο εμβολιασμός ο οποίος προχωρά με γοργούς ρυθμούς (τηρουμένων πάντα των αναλογιών από τις προμήθειες). Ήδη στην χώρα βρισκόμαστε στο ψυχολογικό όριο των 700.000 άνθρωπων που έχουν εμβολιαστεί ενώ όσο προστίθενται στην διαδικασία και νέα σκευάσματα τόσο αυξάνεται και ο ρυθμός εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να εμβολιάζονται οι άνω των 75 ετών και οι υγειονομικοί με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και η ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εντός Μαρτίου αρχίζει και ο εμβολιασμός 270.000 πολιτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα -με πρώτους αυτούς που εντάσσονται στους ασθενείς «πολύ υψηλού κινδύνου»- ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για την δεύτερη και τελευταία ομάδα των πολιτών -εκτός των ηλικιωμένων- που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η εβδομάδα για τις αποφάσεις περί lockdown – ΜΕΘ και μεταλλάξεις στο «μικροσκόπιο» των ειδικών

Γώγος: Πιθανή η παράταση του lockdown – Λιανεμπόριο ίσως από την 1η Μαρτίου με click away