Ολοένα και περισσότερη πίεση δέχεται το ΕΣΥ εξαιτίας της επιβάρυνσης που καταγράφεται στο επιδημιολογικό φορτίο της επικράτειας τα τελευραία 24ωρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19 σε όλη τη χώρα είναι πλέον 300 (70,3% άνδρες).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι 1.222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο «χάρτης» του κορωνοϊού
Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει για μία ακόμη μέρα η Αττική, καταγράφοντας σχεδόν τα μισά από τα 1222 κρούσματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταγράφονται 583 νέα περιστατικά του ιού εκ των οποίων, τα 78 στην Ανατολική Αττική, στο κέντρο της Αθήνας τα 178 και 83 στον Πειραιά. Από την άλλη, αύξηση παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκαν 138 νέα κρούσματα του ιού. Στην Αχαΐα που βρίσκεται πλέον σε νέο καθεστώς lockdown καταγράφηκαν 65 νέα κρούσματα και ακόμα 46 στην Εύβοια.

Από το σύνολο των 1222 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 10 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται αναλυτικά παρακάτω:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 78
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8

ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6
ΑΡΤΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 65
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 17
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 71
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 24
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 74
ΕΒΡΟΥ 10 4,29 6,76
ΕΥΒΟΙΑΣ 46
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 22
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23
ΘΑΣΟΥ 2
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 138
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 8
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 14
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 178
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 4
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 1
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 12
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 36
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 12
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 22
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 53
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 83
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 9
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 17
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΡΟΔΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 17
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 12
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 25
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 31

Γώγος: Έως 15% μεγαλύτερη προστασία με διπλή μάσκα

Θα γίνει αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το βασικό είναι να γίνεται σωστή χρήση των μασκών που ήδη χρησιμοποιούνται και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υφασμάτινες, που πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην μπαίνει αέρα από το πλάι.

Για τη διπλή μάσκα τόνισε ότι συζητείται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού, σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη. Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη – μπλε και απ’ έξω μια υφασμάτινη. «Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει η υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σχετικές συζητήσεις γίνονται όπως είπε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ακόμη δεν έχουν αλλάξει ούτε σε εαυτό το επίπεδο οι οδηγίες.

Υπερ της χρήσης διπλής μάσκας τάχθηκε μιλώντας σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης. Οπως τόνισε ο καθηγητής, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και λόγω των τρεχουσών συνθηκών η χρήση διπλής μάσκας είναι επιβεβλημένη.

Αύξηση του ιιού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Μικρή αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο εδώ και μία εβδομάδα μετράται πλέον σε καθημερινή βάση από τη διεπιστημονική ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η στενή επιδημιολογική επιτήρηση στα αστικά υγρά απόβλητα αποσκοπεί στην πιο έγκαιρη ανίχνευση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, αλλά επίσης αυξάνει το επίπεδο ακρίβειας των υπολογισμών. Έτσι, η ημερήσια διακύμανση του ιικού φορτίου της τελευταίας εβδομάδας, μετά τον απαραίτητο περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, επιβεβαιώνει το νέο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού στην πόλη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι τώρα καταδεικνύει μόνο μικρή αύξηση.

diagramma

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των μετρήσεων της Τετάρτης 10/2 και της Πέμπτης 11/2 είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τη μέση τιμή της Δευτέρας 8/2 και Τρίτης 9/2 και όπως φαίνεται στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιικό φορτίο είναι στα επίπεδα που βρισκόταν μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου, πριν τη μεγάλη επιδημιολογική έξαρση. «Η τάση είναι μεν αυξητική, αλλά παρατηρούμε πως από τη μία μέρα στην επόμενη αποτυπώνεται προς το παρόν ήπια. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή αύξηση θα χρειαζόμασταν τις μετρήσεις ολόκληρης της επόμενης εβδομάδας πριν μιλήσουμε για τάση σταθεροποίησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «επειδή η πανδημία -λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και σειράς άλλων παραμέτρων- είναι σε πορεία έξαρσης, με την καθημερινή επιτήρηση στα λύματα στοχεύουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα ενδεχόμενη έντονα αυξητική τάση, πριν αυτή γίνει εκθετική, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η περίοδος, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών, που θα θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφορία, περισσότερες μετρήσεις», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Οι εστίες μετάδοσης

Ως «ρίζα» της επιδημίας οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βλέπουν τα κρούσματα που πολλαπλασιάζονται (συρροές) σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους, σε νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως εντός των σπιτιών.

Στη χθεσινή ενημέρωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας» έκανε έκκληση η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ενώ σε έντονο, παρακλητικό τόνο ζήτησε και από τους ηλικιωμένους να προσέχουν και να μην χαλαρώνουν σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων καθώς «σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχουμε κάποια σαφή εξήγηση γιατί παρατηρείται αυτή η διασπορά. Δεν είναι σωστό να υπάρξει όμως χαλαρότητα της ομάδας αυτής λόγω του εμβολιασμού τους. Θα πρέπει να περιμένετε να μειωθεί λίγο ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εμείς προσέχουμε για να σας προστατεύουμε» κατέληξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Σε αυστηρό lockdown από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα το πρωί στις 6 οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, όπως ανακοίνωσε εχθές στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει σήμερα 95 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα. Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο στην Χαλκίδα είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σε lockdown τύπου Αττικής η Αχαΐα και η Εύβοια: Όλα τα μέτρα που ισχύουν – Το ωράριο των καταστημάτων