H συχνή, πολύωρη χρήση της μάσκας για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει ένα νέο δερματολογικό φαινόμενο, που ονομάστηκε «MASKNE», από τον συνδυασμό των λέξεων mask (μάσκα) και acne (ακμή).
Η «ακμή της μάσκας» εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις περιοχές που καλύπτει η μάσκα προστασίας, δηλαδή την περιοχή γύρω από το στόμα, το πηγούνι και τα μάγουλα.
Όπως εξηγεί η δερματολόγος στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Σάρα Κάνον: «Aπό τους πρώτους μήνες της καθημερινής χρήσης μάσκας, πολλά άτομα ανέφεραν την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο τους, μόνο στα σημεία επαφής μάσκας και προσώπου».
Πρόκειται για ένα φαινόμενο ακμής, το οποίο προκύπτει από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο και μπορεί είτε να δημιουργήσει νέα σπυράκια, είτε να επιβαρύνει την ακμή που προϋπήρχε στα σημεία γύρω από τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι.
Το φαινόμενο προκαλείται εκτός από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο, από την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος κάτω από την μάσκα, από την εφίδρωση και από την έλλειψη αέρα. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν αύξηση της λιπαρότητα στην περιοχή, φράζουν τους πόρους του δέρματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην επιδερμίδα σπυράκια. Σε δέρματα, που προυπήρχε ακμή, η κατάσταση επιβαρύνεται.
Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζουμε τη μάσκα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση του δέρματος.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα του προσώπου μας και ειδικά οι γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση προϊόντα μακιγιάζ.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας, αυτοκριτικός για την «Ικαρία»