Στις σκληρές ημέρες της πανδημίας και το αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική μας επαναφέρει η αρνητική πορεία της πανδημίας στη χώρα. Τα κομμάτια που ανασυνθέτουν την κακή επιδημιολογική εικόνα του παρελθόντος συγκεντρώνονταν σταδιακά τον τελευταίο καιρό, οδηγώντας σήμερα σε αυτό που προειδοποιούσαν οι εμπειρογνώμονες: τη λήψη μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο επιδημιολογικός χάρτης που βάφεται κόκκινος, η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια με 59 περιφερειακές ενότητες να μοιράζονται τα 1.526 νέα κρούσματα όπως κατέγραψε το ρεκόρ 53.015 ημερήσιων τεστ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μεταλλάξεις, οι θάνατοι που ξεπέρασαν τους 6.000 και, κυρίως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ασφυκτιά διαμόρφωσαν αναπόδραστα τις εξελίξεις. Και στο επίκεντρο όλων, η Αττική.
Με διάγγελμά του σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στο λεκανοπέδιο από την ερχόμενη Πέμπτη έως και τις 28 Φεβρουαρίου: αναστολή του λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαίδευσης για κάθε σχολική βαθμίδα, πλην της ειδικής αγωγής. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται οι περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται και, όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμά τους».
Τα δύο ανησυχητικά δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων αποτέλεσαν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και οι μεταλλάξεις που επιταχύνουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που πλέον ανέρχονται στις 418 στη χώρα, αναφέρουν 412 κρούσματα για τη βρετανική και 6 για τη νοτιοαφρικανική.
Αττική: Lockdown όπως παλιά – Πώς φτάσαμε στις σημερινές αποφάσεις
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες στους κόλπους των ειδικών, η ανησυχία για την ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα και η πάση θυσία αποφυγή ενός τρίτου κύματος αποτέλεσαν το κοινό κεντρικό μήνυμα όλη την κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα, όπως έχει χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους.
Η Αττική, πρώτη στην κούρσα από τις αρχές της πανδημίας, σήμανε τον «συναγερμό» που την οδήγησε στις 29 Ιανουαρίου στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου του επιδημιολογικού χάρτη. Μία εβδομάδα από την υπαγωγή του σε αυστηρότερο lockdown, το λεκανοπέδιο «πέτυχε» δραματική αύξηση της τάξεως 60% στα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής.
Τα νοσοκομεία αυτής της μεγάλης και ιδιαίτερης όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί περιφέρειας, δέχτηκαν χθες 123 νέους ασθενείς με COVID-19, το 60% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια∙ μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.
Νωρίτερα στην ημέρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής που έφτασε στο 70% και συγκεκριμένα «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
«Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε κάθε γειτονιά της Αττικής»∙ τη φράση της κυρίας Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνουν η αύξηση στο ιικό φορτίο του λεκανοπεδίου κατά 205%, όσο και τα σημερινά 750 κρούσματά του κατά την αναφορά του ΕΟΔΥ. Το κέντρο φλέγεται με 206 κρούσματα και ακολουθείται από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 109, τον Δυτικό με 108, τον Πειραιά με 102, τον Νότιο Τομέα Αθηνών και την Ανατολική Αττική με 84 νέα κρούσματα κάθε μία, τη Δυτική Αττική με 38 και την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων με 19.
Το «πισωγύρισμα» της Θεσσαλονίκης – Ποιες περιφερειακές ενότητες «βράζουν»
Πλώρη για το δυσάρεστο παρελθόν βάζει το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη, η οποία ανησυχεί τόσο με τα αυξανόμενα κρούσματα -174 νέα σήμερα και 15,67 ανά 100.000 πληθυσμού-, όσο και με πρόσθετα αρνητικά δεδομένα, όπως το σχεδόν διπλάσιο ιικό φορτίο των λυμάτων της, σύμφωνα με την έρευνα των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ. Όχι τυχαία, η κακή της πορεία οδήγησε σε δύο έκτακτες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες με θέμα την αναχαίτιση της πανδημίας στην περιφερειακή ενότητα.
Αχαΐα και Εύβοια παραμένουν συνεπείς στην «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα, με 97 νέα και 31,26 ανά 100.000 κατοίκων η πρώτη, ενώ η δεύτερη ακολουθεί με 87 και 41,27 αντίστοιχα. Σε κοινή πορεία και οι ενότητες Χαλκιδικής και Βοιωτίας, με 29 και 21 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 27,38 και 17,81 αντίστοιχα, όπως και το Ρέθυμνο (15 νέα και 17,52 ανά 100.000).
Τέλος, προβληματίζει το παρόμοιο με χθες βαρύ ιικό φορτίο σε νησιά όπως η Θάσος με 21,79 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, η Κάρπαθος με 68,4 και η Κάλυμνος με 10,19. Υπενθυμίζεται πως τα έκτακτα περιστατικά σε νήσους δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά του συστήματος υγείας ως προς τη διαχείρισή τους.
Μητσοτάκης: «Ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει πια την επόμενη ημέρα»
Με τα παραπάνω συναισθηματικά φορτισμένα λόγια, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της επιχείρησης «Ελευθερίας» των πολιτών και των εμβολιασμών που «σε λίγο θα φτάσουν τις 500.000». «Οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε για το σχέδιο που θέλει τους πιο ευάλωτους Έλληνες να έχουν θωρακιστεί έναντι της COVID-19 μέχρι τα τέλη της άνοιξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς των χωρών, η Ελλάδα είναι στην 9η θέση πανευρωπαϊκά με 417.565 εμβολιασμένα άτομα έως και χθες 8 Φεβρουαρίου.
«Η Ελλάδα αντιστέκεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία», ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματός του ο πρωθυπουργός για να καταλήξει πως το μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας, είναι η επιτυχία των μέτρων που θα ισχύουν από μεθαύριο: «θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε».
Ειδήσεις σήμερα:
Πάνω από οι 400 οι μεταλλάξεις στη χώρα μας – Έξι τα νοτιοαφρικανικά στελέχη
Εμβολιασμοί: Στην 9η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα – Προσπαθεί να μεταθέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας