Νέες διαστάσεις παίρνει το «σίριαλ» με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μετά τα «επεισόδια» για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Βρετανοσουηδικής εταιρείας για τον εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Πολωνίας και της συστάσεις της Ιταλίας, σήμερα ήταν η σειρά των Γάλλων να ανακοινώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Astrazeneca για τις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Βρετανοί ρίσκαραν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με την εκτεταμένη χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά προεξόφλησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος ναι μεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου αλλά στη σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών και ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα».

Η Γαλλία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες. Εντούτοις, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει».

Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια, επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες»,συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν άσκησε εμμέσως κριτική στη Βρετανία λέγοντας ότι «προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες» αλλά στην ΕΕ αποφασίστηκε «να μην κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ανάλογη κριτική άσκησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Μόνο σε άτομα έως 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Πολωνία

Η Πολωνία θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση ακολούθησε την σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας.

Μπλόκο από τη Γερμανία στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία…

Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιη την έκβαση της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Υπό το πρίσμα της γερμανικής ανακοίνωσης, δεν αποκλείεται να εγκριθεί μεν η κυκλοφορία του στην ΕΕ, αλλά όχι και η χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών από την Ιταλία

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω.

Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

«Η άφιξη ενός τρίτου εμβολίου είναι μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AIFA Νίκολα Μαγκρίνι.

Η επιστημονική επιτροπή της AIFA επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή» στη μάχη κατά της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσθέτει ότι βάσει των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας στο να αξιολογηθεί πώς το εμβόλιο λειτουργεί για τους πολίτες άνω των 55 ετών, συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση» του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Επιτήρηση Χριστουγέννων» με σαρωτικούς ελέγχους και επιφυλακή φέρνουν τα 1.261 νέα κρούσματα

«Άλμα» με 1.261 νέα κρούσματα – 244 διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι